Agenții economici sunt îndemnați să valorifice monumentele de arhitectură

  • 21 Ianuarie 16:35
Agenții economici sunt îndemnați să valorifice monumentele de arhitectură

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Consiliul național al monumentelor istorice din Republica Moldova, în colaborare cu Casa de Producție „Symbol Media”, au realizat trei filmulețe de sensibilizare, prin care cheamă agenții economici să valorifice monumentele de arhitectură. Spoturile, anunțate în cadrul unei conferințe de presă la IPN, prezintă complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineț, Conacul Stroiescu din Brânzeni, același raion și Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni.

„Pe parcursul realizării acestor filmulețe, ne-am străduit permanent să spunem oamenilor de afaceri, oamenilor care țin la acest plai, că legislația în vigoare permite, e cu brațele deschise pentru a valorifica acest patrimoniu cultural. O să vedeți, două conace, un complex spitalicesc, ele așteaptă oamenii de afaceri, noi putem să le utilizăm astăzi, să ne folosim de ele. Din păcate, nu se face lucrul acesta. Dar atât timp cât va fi o astfel de atitudine, nu știu dacă chiar merită să fim moștenitorii acestor lucruri frumoase pe care le-au lăsat moștenire predecesorii noștri”, a regretat Leonid Smolnițchi, specialist principal la AIRM.

 Ion Ștefăniță, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a menționat că e nevoie de o mai bună conștientizare a valorii patrimoniului moștenit – ca valoare istorică, identitară, dar și ca valoare economică. „Unii agenți economici pot fi interesați pentru anumite business-planuri în care să se dezvolte, să creeze locuri de muncă, să dea funcționalitate acestor obiective care astăzi sunt abandonate”, a pinctat Ion Ștefăniță.


Sergiu Chiriac, membru al Uniunii Arhitecților din Moldova și al Consiliului Național al Monumentelor Istorice, a remarcat că nu este suficient să restaurezi un obiectiv. Se cer investiții continue, întreținere, pentru că timpul își pune amprenta și, în 2-5 ani, imobilul degradează. Ajunge cum era sau chiar poate și mai rău. Trebuie luată în calcul permanent și continuitatea valorificării acestuia.


Complexul de clădiri ale Spitalului din Stolniceni, Edineț, Conacul Stroiescu din Brânzeni, același raion și Conacul Rosetti-Roznovanu din Lipcani, Briceni sunt obiective cu încărcătură istorică de categorie națională. La momentul actual, acestea se află în stare avansată de degradare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,37 m/s
Fri
10
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Tue
3

Curs oficial BNM 26 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 0.0702
USD 17.4546 -0.0313
RON 4.3784 0.0148
UAH 0.6257 0.0001
RUB 0.2368 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău