Agenții economici sunt încurajați să doneze alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a reduce risipa

  • 14 Iunie 12:37
Agenții economici sunt încurajați să doneze alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a reduce risipa

Agenții economici vor fi încurajați să doneze produse alimentare organizațiilor caritabile și băncilor de alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a preveni risipa alimentară. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede modificarea Legii privind prevenirea pierderii și risipei de alimente și a Codului Fiscal.

Potrivit proiectului, vor putea fi donate o serie de produse alimentare care sunt sigure pentru consumul uman. Este vorba despre alimentele care și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar, produsele care nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, produsele cu erori de etichetare, precum și în condițiile existenței unui excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.

Operatorul economic care va dona alimente va beneficia de aceleași facilități și deduceri fiscale ca și în cazul reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale. Deducerea alimentelor transferate prin donație de către operatorii din domeniul alimentar va fi în limitele aprobate anual de către conducătorii instituțiilor.

În Uniunea Europeană se estimează că circa 20% din totalul alimentelor se pierd sau se irosesc, iar costurile asociate sunt estimate la circa 143 miliarde de euro. În Republica Moldova nu există date statistice privind risipa alimentară, însă rapoartele Serviciului Fiscal de Stat pentru anul 2022 arată că peste 800 de agenți economici casează drept pierderi și reziduuri în valoare de peste 1,4 miliarde de lei. Totodată, în medie un locuitor al țării aruncă anual la gunoi circa 76 de kilograme de alimente.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Mon
23
Tue
26
Wed
26
Thu
27
Fri
22
Arhivă Radio Chișinău