Agenții economici din Transnistria, scutiți de taxe

  • 11 Aprilie 2014 14:16
Agenții economici din Transnistria, scutiți de taxe

Parlamentul a adoptat vineri, 11 aprilie, legea care prevede, între altele, scutirea de taxe și accize a agenților economici din stânga Nistrului.

Același proiect conține și o serie de alte modificări la politica bugetar-fiscală, după ce unele prevederi ale acesteia au fost anulate de Curtea Constituțională. 
 
Neadoptarea legii respective săptămâna trecută a dus la amânarea negocierilor în formatul 5+2 care urmau să se desfășoare, zilele acestea, la Viena. Proiectul a fost votat și de opoziția comunistă. Deputații liberali au criticat însă inițiativa, susținând că ea ar favoriza crearea unor condiții pentru majorarea veniturilor la bugetul regiunii transnsitrene.
 
Pe de altă parte, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, Veaceslav Ioniță, a explicat că scutirile respective, care au fost anulate de la 1 ianaurie erau valabile încă din 2001. El susține că în situația actuală nu este cazul să se recurgă la acțiuni care ar putea complica procesul de negocieri.
 
Pe lângă scutirea de taxe a companiilor transnistrene, care au fost introduse de la 1 ianuarie, proiectul prevede și alte modificări ale politicii bugetar fiscale. Printre acestea se numără revenirea la cota de acciz aplicată în anul 2013 pentru automobilele cu capacitatea mare a motorului, renunțarea la prevederea potrivit căreia 2% din impozitul pe venit putea fi acordat organizațiilor neguvernamentale și religioase, abrogarea legii privind scutirea companiei Glorinal de plata unor contribuții, precum și reducerea unor amenzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,51 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău