Agenții economici care au în gestiune terenuri sunt atenționați să combată ambrozia

  • 13 Iunie 2023 09:19
Agenții economici care au în gestiune terenuri sunt atenționați să combată ambrozia

Întreprinderea municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” atenționează agenții economici care au în gestiune terenuri să nu permită ca planta de ambrozie să crească pe aceste pământuri. Persoanele alergice sunt încurajate să informeze autoritățile despre locurile în care observă buruiana, transmite IPN.

„Aș vrea pe această cale să atenționez și agenții economici care au în gestiune terenuri agrare sau terenuri sub construcție să aibă grijă să nu permită ca planta să crească și să creeze acel disconfort, alergii și restulˮ, a spus directorul interimar al întreprinderii, Tudor Gîrbu.

Perioada de polenizare începe la sfârșitul lunii iunie, cu un vârf al concentrației de polen în aer în a doua jumătate a lunii august și se întinde până în octombrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, astm, la sfârșitul verii-începutul toamnei este unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.

Conform legislației, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenționat de către deținătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenților patogeni ai bolilor de plante și a buruienilor, se sancționează cu amendă de la 18 la 30 unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unități convenționale pentru persoane cu funcție de răspundere. Neîndeplinirea obligației de a aduce terenurile într-o stare care să asigure folosirea lor conform destinației, inclusiv de a combate și preveni răspândirea buruienilor se sancționează cu amendă de la 12 la 30 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unități convenționale pentru persoane juridice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău