Agenții economici ar putea avea dreptul să conteste direct în instanță rezultatele controalelor

  • 21 Septembrie 2023 15:19
Agenții economici ar putea avea dreptul să conteste direct în instanță rezultatele controalelor

Agenții economici ar putea avea dreptul să conteste direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului. Propunerea se regăsește într-un proiect de lege prezentat pentru consultări publice și care are drept scop îmbunătățirea controlului de stat asupra activității de întreprinzător.

 Autorii documentului susțin că în prezent contestația în instanță poate avea loc doar după examinarea cauzei în Consiliile de soluționare a disputelor, care durează mult, iar unele Consilii funcționează dificil, ceea ce este inadmisibil în situațiile când activitatea economică este sistată de organele de control. Această soluție va preveni ratarea veniturilor din sistarea nejustificată a activităților de afaceri, scrie Bizlaw.md.

Totodată, în scopul sporirii disciplinei și prevenirii practicilor abuzive se propune o componentă suplimentară de contravenție pentru abuzuri comise de inspectori la aplicarea măsurilor restrictive (ex. sistarea activității întreprinderii) și un rol sporit al Cancelariei de Stat (autoritatea de supraveghere) în verificarea și implementarea procesului de supraveghere internă în cadrul organelor de control, precum și dreptul de elaborare și promovare a politicilor în domeniul controlului de stat.

O altă modificare presupune implementarea mai bună a principiului controlului consultativ și promovarea conformării voluntare prin o delimitare mai clară între ce constituie ”recomandare” și ”indicație” în prescripția emisă de inspectori, precum și obligația de a include în toate cazurile recomandări de conformare în procesul-verbal, ceea ce va clarifica și ușura mai mult sarcina agenților economici, înlăturarea încălcărilor și prevenirea acestora pe viitor. Astfel, se va reduce timpul pierdut de agenți economic în înlăturarea și prevenirea încălcărilor și reducerea incidenței amenzilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău