Agenția UE pentru azil se așteaptă la creșterea cererilor

  • 26 Decembrie 2022 13:28
Agenția UE pentru azil se așteaptă la creșterea cererilor

Șefa agenției UE pentru azil, Nina Gregori, a declarat că se așteaptă la creșterea continuă a numărului cererilor de azil în cadrul blocului, într-un interviu acordat grupului media german Funke, transmite Agerpres.

"Este destul de clar că numărul de cereri în creștere va continua în viitorul previzibil', a spus Gregori, director al Agenției Uniunii Europene pentru Azil (EUAA).

Instabilitatea și amenințările la adresa securității umane sunt caracteristici ale lumii de astăzi, a adăugat ea, notând că: "din păcate, nu sunt temporare".

Evoluțiile geopolitice din ultimii doi ani au avut un impact direct asupra nevoii de protecție internațională, ceea ce duce la creșterea deplasării în țările UE, a spus Gregori.

Între ianuarie și octombrie anul acesta, aproape 790.000 de cereri de azil au fost făcute în UE, a precizat ea - o creștere de 54% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru a rămas sub maximele din 2015 și 2016, a menționat ea.

Potrivit EUAA, majoritatea solicitanților de azil au venit din Siria, Afganistan și Turcia.

Refugiații de război din Ucraina nu trebuie să treacă printr-o lungă procedură de azil în UE. Ei au primit protecție temporară la scurt timp după ce a început invazia rusă a Ucrainei. Potrivit lui Gregori, 4,7 milioane de persoane au fost înregistrate pentru aceasta.

Activarea acestor reguli temporare a prevenit prăbușirea sistemelor naționale de azil ale Europei, a declarat Gregori.

Cu toate acestea, milioanele de înregistrări au pus sistemele europene de recepție "sub presiune considerabilă".

Gregori a cerut progrese în ceea ce privește reformele azilului și migrației planificate în UE. Ea a spus că salută o declarație la nivelul UE conform căreia soluții structurale ar urma să fie găsite înainte de alegerile UE din 2024.

"Progresul cu privire la aceste probleme va fi important", a remarcat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău