Agenția Spațială Europeană va lansa o nouă misiune spre planeta Venus în anii 2030

  • 10 Iunie 2021 19:58
Agenția Spațială Europeană va lansa o nouă misiune spre planeta Venus în anii 2030

Agenția Spațială Europeană (ESA) a selectat joi proiectul unei noi sonde, EnVision, care va fi trimisă să exploreze planeta Venus la începutul anilor 2030, pentru a îi ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care acest corp ceresc, cel mai apropiat vecin al Terrei, a devenit un veritabil infern toxic și nelocuibil, informează AFP.

Anunțul a fost făcut la o săptămână după ce NASA a dezvăluit că va lansa două sonde spre Venus, Davinci+ și Veritas, între anii 2028 și 2030.

Proiectul sondei EnVision, care se afla în competiție cu cel al unei alte misiuni, denumită Theseus, a fost în cele din urmă selecționat de comitetul pentru programe științifice din cadrul ESA datorită tehnologiei sale revoluționare, a explicat într-un comunicat agenția europeană, alcătuită din 22 de țări membre.

Sonda va avea la bordul ei o serie de instrumente europene, care vor oferi "o vedere globală asupra planetei Venus, de la nucleul său intern și până la atmosfera ei înaltă, pentru a stabili cum și de ce Venus și Terra au evoluat atât de diferit".

Venus are aproximativ aceeași mărime și aceeași compoziție chimică cu Terra, însă a cunoscut o schimbare climatică spectaculoasă, evoluând "într-o atmosferă toxică și este învăluită de nori groși și bogați în acid sulfuric", a detaliat ESA.

Cea mai apropiată oportunitate de lansare pentru sonda EnVision este anul 2031, alte opțiuni fiind posibile în 2032 și 2033. După lansare, EnVision va avea nevoie de circa 15 luni pentru a ajunge la destinație și de 16 luni suplimentare pentru a-și stabili orbita, cuprinsă între 220 și 540 de kilometri deasupra planetei Venus.

Spectrometrele de la bord vor monitoriza gazele din atmosferă și vor analiza compoziția de la suprafața planetei, "în căutarea oricărei schimbări asociate unor semne de vulcanism activ". Un radar furnizat de NASA va trimite imagini și hărți cu suprafața planetei.

Un alt instrument va permite, în plus, analizarea structurii interne a lui Venus și a câmpului său gravitațional.

Precedenta misiune lansată de ESA spre Venus, denumită Venus Express, s-a desfășurat între anii 2005 și 2014 și a vizat în principal studierea atmosferei acestei planete.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău