Agenția Spațială Europeană a solicitat statelor membre să îi aloce mai multe fonduri

  • 27 Noiembrie 2019 15:25
Agenția Spațială Europeană a solicitat statelor membre să îi aloce mai multe fonduri

Agenția Spațială Europeană (ESA) a cerut celor 22 de state membre ale sale să îi aloce mai multe sume de bani pentru a putea să asigure finanțarea proiectelor lor spațiale comune, informează AFP, preluat de Agerpres.

Contrar opiniei majorității oamenilor, misiunile spațiale sunt esențiale pentru viața zilnică de pe Terra, a declarat directorul general al ESA, Jan Worner, miercuri, la o conferință ministerială organizată în orașul Sevilla din sudul Spaniei.

Jan Worner dorește să obțină o creștere a bugetului ESA cu cel puțin 10% în următorii trei ani.

ESA dispune de un buget total de 5,72 de miliarde de euro în 2019, din care 73 de procente au fost finanțate de țările membre.

Franța a fost cel mai mare contribuabil, cu 1,2 miliarde de euro, urmată de Germania, cu 927 de milioane de euro. În bugetul ESA se regăsesc și contribuții financiare ce provin de la parteneri instituționali, precum Uniunea Europeană.

În contextul creșterii competiției internaționale în acest domeniu de activitate, inclusiv din partea sectorului privat, conferința organizată timp de două zile în Sevilla are ca obiect dezbaterea mai multor proiecte și luarea unor decizii referitoare la finanțarea lor.

Printre aceste proiecte se află noul lansator spațial european Ariane 6, programe de explorare a spațiului și de apărare a populației terestre în fața fluxurilor de asteroizi.

Un subiect important va fi participarea ESA la programul Artemis al Agenției spațiale americane (NASA), ce vizează trimiterea unor noi echipaje de astronauți americani pe Lună în 2024, potrivit planurilor anunțate de administrația președintelui Donald Trump.

ESA urmează să contribuie la acest proiect cu furnizarea unui modul de serviciu care să propulseze în spațiu capsula americană Orion.

Obiectivul declarat al ESA, anunțat de Jan Worner, este acela ca mai mulți astronauți europeni să fie implicați în viitoarea misiune americană de aselenizare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău