Agenția Spațială Europeană a încheiat trei noi contracte pentru sateliți de observare a Pământului

  • 13 Noiembrie 2020 19:52
Agenția Spațială Europeană a încheiat trei noi contracte pentru sateliți de observare a Pământului

Agenția Spațială Europeană (ESA) a încheiat vineri trei contracte de sateliți în vederea extinderii programului său Copernicus de observare a Pământului cu Airbus Defense and Space pentru misiunea LSTM și cu Thales Alenia Space (TAS) pentru misiunile CIMR și CHIME, contra unei sume totale de peste 1,3 miliarde de euro, informează AFP, preluat de Agerpres.

Cele trei misiuni aparțin programului Copernicus, în cadrul căruia șapte sateliți Sentinel sunt deja pe orbită și furnizează informații utilizate atât pentru monitorizarea schimbărilor climatice și a poluării, precum și pentru evaluarea pagubelor produse de catastrofe naturale.

LSTM, CIMR și CHIME, ai căror sateliți ar trebui livrați în 2028, ''sunt misiuni pentru extinderea'' acestui program, a precizat Toni Tolker-Nielsen, responsabil al departamentului de proiecte industriale din cadrul ESA, într-o informare de presă în care a fost anunțată semnarea contractelor.

Fiecare dintre aceste misiuni cuprinde un al doilea satelit de rezervă.

Alte două misiuni Sentinel, CO2M și Cristal, sunt deja în desfășurare, iar a șasea, ROSE-L, va demara în curând. În totalitate, reprezintă un buget de 2,852 de miliarde de euro, potrivit Tolker-Nielsen.

LSTM (Sentinel 8), în cadrul căreia Airbus este atât contractor principal, cât și responsabil de instrumentele de măsurare în infraroșu, este ''specifică pentru măsurarea temperaturii de pe întreaga suprafață terestră zi și noapte'', a explicat Philippe Pham, directorul programului de Observație a Terrei în cadrul acestei misiuni. Contractul este de 389 de milioane de euro și este prima misiune Copernicus încredințată filialei spaniole Airbus.

TAS a semnat contractele în calitate de contractant principal al misiunilor CHIME, pentru suma de 455 de milioane de euro, iar CIMR, pentru 95 de milioane de euro.

CHIME (Sentinel 10) va furniza observații hiper-spectrale, utile pentru supravegherea solului și a vegetației. Compania germană OHB și italienii de la Leonardo vor fi principalii parteneri. Datele vor fi utile atât pentru dezvoltarea ''smart farming'' (agricultură rațională), prin analiza proprietăților solului și ale vegetației, precum și pentru exploatarea durabilă a minereurilor, prin măsurarea în special a impactului asupra mediului

Misiunea CIMR (Sentinel 11) ''va fi în principal dedicată supravegherii zonelor Arctice și Antarctice, pentru monitorizarea temperaturii apei, cantității de gheață în diferitele sale stadii'', a precizat Yvan Baillion, director de oferte și viitoare afaceri în cadrul TAS, cu prilejul informării de presă.

Datele culese de misiunea Copernicus pot fi accesate în mod gratuit. Scopul lor este de a contribui la definirea politicilor europene de gestionare a resurselor naturale, dar și la dezvoltarea ofertelor de servicii asociate siguranței alimentare, agriculturii și materiilor prime.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău