Studiu făcut în Marea Britanie: Vaccinurile anti-coronavirus reduc cu peste 70% riscul de spitalizare

  • 02 Septembrie 2021 11:08
Studiu făcut în Marea Britanie: Vaccinurile anti-coronavirus reduc cu peste 70% riscul de spitalizare

Riscul ca persoanele vaccinate cu schema completă să fie spitalizate după ce au contractat COVID-19 se reduce cu peste 70%, comparativ cu cele nevaccinate, conform unui studiu publicat în jurnalul științific The Lancet, relatează EFE. Pentru acest studiu, cercetătorii s-au bazat pe răspunsurile la un chestionar realizat în Marea Britanie în rândul a 1,2 milioane de adulți în perioada decembrie-iulie, transmite DIGI24.ro.

Totodată, cei testați pozitiv după ce au fost vaccinați cu ambele doze au probabilități aproape duble de a fi total asimptomatici, potrivit sursei citate

Studiul relevă de asemenea că riscul de a contracta COVID-19 de lungă durată (când simptomele persistă după 28 de zile de la infectare) se reduce la jumătate la cei vaccinați cu schema completă.

Persoanele mai vulnerabile la o infecție post-vaccinare după ce au primit o doză sunt „adulții în vârstă mai fragili” (de peste 60 de ani), precum și „adulții vârstnici” care au și alte patologii, precum obezitate, boli cardiace, renale sau pulmonare, informează Agerpres.

La toate aceste grupe de vârstă, persoanele care trăiesc în zone defavorizate, precum cartiere mărginașe din centre urbane aglomerate, au un risc mai mare de a contracta COVID-19 după ce au fost vaccinate.

„Ne aflăm într-un moment critic al pandemiei, cu o creștere a cazurilor în întreaga lume din cauza variantei Delta. Contagierile după vaccinare sunt de așteptat și nu anulează faptul că vaccinurile își îndeplinesc exact misiunea pentru care au fost dezvoltate: de a salva vieți și de a preveni o boală gravă”, notează într-un comunicat Claire Steves, de la Kings College din Londra, coautoare a studiului.

Experta a reamintit că alte studii au demonstrat că rata de mortalitate la pacienții spitalizați cu COVID-19 s-a situat în jur de 27%, dar că „acest procent s-ar putea reduce în mare măsură” prin intermediul vaccinărilor, „evitându-se astfel spitalizările”

Dintre adulții care au primit cel puțin o doză de vaccin de la Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca sau Moderna, cel puțin 0,5% au raportat o infecție post-vaccinare detectată la 14 zile după prima inoculare.

În cazul adulților care au primit două doze de vaccin, cel puțin 0,2% au suferit o contagiere la șapte zile după cea de-a doua inoculare.

Dintre adulții care au suferit o infecție post-vaccinare, posibilitatea ca boala să fie asimptomatică a crescut cu 63% după ce au primit prima doză și la 94% după ce au primit ambele doze de vaccin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău