Agenția pentru Știință și Memorie Militară a prezentat documente inedite referitoare la constituirea și evoluția Armatei Naționale

  • 01 Septembrie 2021 20:03
Agenția pentru Știință și Memorie Militară a prezentat documente inedite referitoare la constituirea și evoluția Armatei Naționale

În preajma aniversării a 30-a de la formarea Armatei Naționale, Agenția pentru Știință și Memorie Militară a prezentat culegerea ”Constituirea și evoluția Armatei Naționale a Republicii Moldova. Repere documentare”, autori Vitalie Ciobanu și Sergiu Plop, care include 207 de documente inedite, ce reflectă constituirea și evoluția organismului militar național în perioada iunie 1990 – noiembrie 2020, transmite MOLDPRES.

Materialele incluse în această culegere de documente provin din fondurile Agenției pentru Știință și Memorie Militară și din arhiva Ministerului Apărării. Câteva materiale relevante au fost selectate și din arhiva personală a cadrelor militare, care la începutul anilor 90 al secolului trecut au stat la bazele formării Armatei Naționale, scrie sursa citată.

Documentele prezentate formează o imagine de ansamblu referitoare la constituirea organismului militar național în perioada de după declararea suveranității și independenței Republicii Moldova. Seria de documente prezentate constituie o sursă importantă atât pentru scrierea istoriei Armatei Naționale de către cercetătorii din domeniu, cât și pentru informarea publicului larg, interesat de originile și dezvoltarea organismului militar al Republicii Moldova.

De asemenea în cadrul conferinței jubiliare ”Armata Națională a Republicii Moldova – 30 de ani de la constituire” a fost prezentat și albumul ”Armata Republicii Moldova”, care constituie o trecere în revistă a procesului de formare și evoluție a organismului militar național pe parcursul celor 30 de ani de existență, participării militarilor moldoveni la diferite operațiuni de menținere a păcii sub egida ONU, OSCE, altor structuri internaționale, aplicații militare în diferite teatre de operații, cooperarea multilaterală și bilaterală în domeniul militar. Volum elaborat și editat sub egida Agenției pentru Știință și Memorie Militară de un grup autori, condus de colonel (r), doctor în istorie, Vitalie Ciobanu. Albumul ”Armata Republicii Moldova” a fost editat cu prilejul aniversării a 30 de ani de la constituirea Armatei Naționale, eveniment care va fi marcat la 3 septembrie curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău