Agenția pentru Siguranța Alimentelor: Unele școli și grădinițe nu respectă condițiile sanitare
-
24 Septembrie 2013 14:09
În multe dintre școlile și grădinițele din Republica Moldova nu există condiții adecvate pentru gătit, inclusiv apă la robinete, iar produsele sunt achiziționate în lipsa actelor de proveniență și calitate.
Peste 2.300 de instituții au fost verificate vara aceasta de către inspectorii Agenției pentru Siguranța Alimentelor, care au constatat o serie de nereguli. Ca urmare, în raionul Criuleni au fost închise pentru 10 zile 21 de instituții, iar în Drochia au fost depistate alimente cu termenul expirat.
În cazul a peste 1.100 de instituții, inspectorii Agenției pentru Siguranța Alimentelor au emis recomandări de îmbunătățire a condițiilor în bucătăriile școlilor și grădinițelor. Cele mai multe nereguli țin de lipsa apei curente, a depozitelor adecvate pentru alimente și a containerelor speciale de colectare a deșeurilor.
De asemenea au fost înregistrate condiții antisanitare de prelucrare a produselor alimentare. În consecință, a fost sistată, în luna august, activitatea a 21 de instituții în raionul Criuleni pe un termen de 10 zile, a subliniat Angela Chiriac, șefă de direcție din cadrul Agenției pentru Siguranța Alimentelor.
Șeful adjunct al direcției Educație din Criuleni, Ana Ungureanu, a declarat pentru Radio Chișinău că în prezent toate instituțiile școlare și preșcolare din raion funcționează, cu excepția uneia care este încă în reparație. Cu toate acestea, nu toate condițiile sanitare și tehnice pot fi respectate deocamdată, a adăugat Ana Ungureanu.
De asemenea, la Drochia au fost depistate produse cu termene de valabilitate expirate, care, potrivit Angelei Chiriac de la Agenția pentru Siguranța Alimentelor, nu au ajuns pe masa copiilor. Nu au fost sesizate organele de drept și nici Ministerul Educației, ci doar autoritățile locale.
Serviciul de presă al Ministerului Educației a explicat că directorii instituțiilor și reprezentanții autorităților locale sunt responsabili pentru administrarea școlilor și grădinițelor. Potrivit Strategiei pentru Educație 2020, starea clădirilor în care sunt amplasate unitățile școlare nu oferă deplină siguranță, protecție și sănătate elevilor. Peste 40 la sută dintre edificii necesită reparații capitale, iar majoritatea școlilor nu au sistem centralizat de alimentare cu apă și bloc sanitar în încăpere.