Agenția pentru Siguranța Alimentelor, modernizată cu sprijinul Băncii Mondiale și Suediei

  • 15 Noiembrie 2013 14:27
Agenția pentru Siguranța Alimentelor, modernizată cu sprijinul Băncii Mondiale și Suediei

Banca Mondială și Guvernul Suediei vor acorda Republicii Moldova 26 de milioane de dolari pentru modernizarea Agenției pentru Siguranța Alimentelor.

Un acord în acest sens a fost semnat, vineri, 15 noiembrie, de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov cu reprezentantul Băncii Mondiale, Abdoulaye Seck, și ambasadoarea Suediei la Chișinău, Ingrid Tersman.

Exportul produselor alimentare a fost identificat ca fiind motorul care ar putea pune în funcțiune creșterea economică în Republica Moldova, potrivit reprezentantului Băncii Mondiale, , Abdoulaye Seck. Astfel,  investițiile în consolidarea structurilor menite să asigure calitatea produselor agricole, combaterea corupției, reducerea costurilor de tranzacție pentru exportatori, și asigurarea unui sistem funcțional, erau mai mult decât necesare, consideră Abdoulaye Seck.

”Evident era necesară raționalizarea sistemului agricol. De a-l face mai transparent și credibil. Sperăm că vom ajuta Guvernul să transforme Agenția pentru Siguranța Alimentelor într-o instituție eficientă și transparentă, în beneficiul cetățenilor moldoveni, crearea locurilor de muncă și creșterea veniturilor în această țară” a declarat Abdoulaye Seck.

Investiții în domeniul echipamentelor tehnice, programelor IT, instruirea angajaților, îmbunătățirea infrastructurii post-recoltare și acordarea de granturi investiționale agricultorilor sunt doar câteva dintre acțiunile prevăzute în proiect. 

Suedia este printre principalii donatori europeni ai Republica Moldova. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Ingrid Tersman. ”Știm cât de important este sectorul agricol pentru economia țării. La finalul proiectului așteptăm să avem o Agenție în care Uniunea Europeană și consumatorii europeni să aibă încredere” a declarat Ingrid Tersman. 

Proiectul va fi implementat până în iunie 2017. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a fost creată la 16 ianuarie 2013, în baza reorganizării prin fuziune și în scopul optimizării structurale a mai multor instituții cu funcții de control și supraveghere în domeniul siguranței alimentelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău