Agenția pentru Eficiență Energetică va implementa un program super-ESCO pentru sectorul public, lansat cu sprijinul Proiectului MESA al USAID

  • 13 Iulie 2023 13:34
Agenția pentru Eficiență Energetică va implementa un program super-ESCO pentru sectorul public, lansat cu sprijinul Proiectului MESA al USAID

Agenția pentru Eficiență Energetică, împreună cu Ministerul Energiei, vor implementa un program Super-ESCO pentru clădirile din sectorul public. Este vorba despre investiții în eficiența energetică a clădirilor și recuperarea acestora din economiile anuale realizate pe parcursul unei perioade de timp, după care proprietarul clădirii va plăti mai puțin pentru energia consumată. Serviciile energetice sau ESCO diferă față investițiile obișnuite în eficiență energetică prin faptul că banii provin de la compania care efectuează lucrările și sunt apoi recuperați de aceasta din economiile de energie, anunță Ministerul Energiei.

Proiectul pilot va fi implementat în două clădiri publice cu sprijinul Proiectului USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA), urmând a fi preluat și implementat în continuare de AEE, aflată în proces de reformare. În acest sens, Ministerul Energiei și MESA au semnat miercuri un memorandum ce prevede asistență tehnică în dezvoltarea cadrului legal și normativ, dar și investiții în două clădiri publice. Memorandumul a fost semnat în prezența Adjunctei Administratoarei USAID pentru Biroul Europa și Eurasia Erin McKee, aflată în vizită în Republica Moldova, și a Ambasadorului Statelor Unite, Kent Longsdon.

Programul Super ESCO va stabili un cadru cu rezultate măsurabile și verificabile de eficiență energetică și va promova implementarea eficientă a proiectelor și mecanismelor de contractare bazate pe performanță, va facilita utilizarea finanțării mixte în sectorul clădirilor publice care ar putea accesa mai multe surse de finanțare (resurse private, împrumuturi, resursele proprii ale beneficiarului etc.) și va contribui la atenuarea riscurilor financiare.

Specialiștii MESA vor sprijini Ministerul în elaborarea legislației privind achiziția de servicii energetice, a unui protocol național de măsurare și verificare a economiilor de energie, o metodologie privind estimarea consumului de bază de energie, și va sprijini dezvoltarea unei scheme de autorizare a companiilor de servicii energetice sau ESCO.

Proiectul USAID Securitatea Energetică din Moldova (MESA) sprijină eforturile Guvernului Republicii Moldova de a fortifica și diversifica sectorul energetic al țării, consolidând securitatea energetică pe termen lung, astfel susținând suveranitatea Republicii Moldova. MESA va fi implementat în strânsă cooperare și coordonare cu Guvernul Republicii Moldova, având drept obiectiv: (1) îmbunătățirea integrării fizice și de piață a sistemului energetic al Republicii Moldova cu Europa, 2) sporirea integrării energiei regenerabile și creșterea rezistenței la schimbările climatice și 3) atragerea investițiilor în generarea națională de energie și eficiența energetică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău