Agenția ONU pentru Refugiați a oferit două vehicule și un set de echipamente de birou Oficiului Avocatului Poporului în Republica Moldova

  • 09 Noiembrie 2022 10:15
Agenția ONU pentru Refugiați a oferit două vehicule și un set de echipamente de birou Oficiului Avocatului Poporului în Republica Moldova

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a oferit două vehicule și un set de echipamente de birou Oficiului Avocatului Poporului în Republica Moldova. Echipamentele livrate fac parte din sprijinul UNHCR acordat Guvernului Republicii Moldova și agențiilor sale specializate care lucrează pe probleme de protecție a refugiaților și drepturile omului.

„UNHCR face pas înainte în parteneriatul nostru cu Biroul Ombudsmanului”, a declarat Francesca Bonelli, Reprezentanta Agenția ONU pentru Refugiați în Republica Moldova. 

„Aceste echipamente va contribui la continuarea activității extraordinare a Biroului, asigurând protecția refugiaților și a persoanelor aflate în dificultate.”

În luna august curent, UNHCR a semnat un acord de partneriat cu Oficiul Avocatului Poporului pentru a consolida colaborarea acestuia în sprijinul angajamentului existent cu refugiații, drepturile omului, formarea și consolidarea capacităților autorităților relevante, se arată în  comunicat.

În prezent, Oficiul Ombudsmanului coprezidează Grupul de lucru pentru protecție al Forumului de coordonare a refugiaților (RCF). RCF este un organism comun de coordonare condus de Guvernul Republicii Moldova și UNHCR, care reunește actori umanitari din țară – inclusiv agențiile ONU și societatea civilă, cu omologii guvernamentali naționali, autoritățile locale, sectorul privat, organizațiile conduse de refugiați și altele – pentru a coopera în vederea menținerii și îmbunătățirii răspunsului față de refugiații veniți din Ucraina și comunitățile gazdă.

„Performanța înaltă a asistenței tehnice oferite de UNHCR ne va ajuta cu siguranță să ne desfășurăm activitățile de monitorizare a respectării drepturilor refugiaților într-un mod prompt și eficient la nivel central și local”, a declarat Ceslav Panico, Ombudsmanul Republicii Moldova.

Începând cu luna martie 2022, în Republica Moldova au sosit 660.527 de persoane din Ucraina, iar numărul refugiaților găzduiți  ajunge la 94.000. Guvernul, societatea civilă și cetățenii  Republicii Moldova au dat dovadă de un răspuns remarcabil la criza refugiaților. Un număr substanțial dintre cei care rămân în Moldova sunt femei, copii și refugiați vârstnici, care au adesea nevoie de un sprijin deosebit în accesarea serviciilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău