Agenția „Moldsilva” a pregătit 5,5 milioane de puieți pentru plantările de toamnă
-
22 Octombrie 2021 12:18
Silvicultorii au pregătit 5,5 milioane de puieți pentru campania de plantare din toamna curentă, care se va desfășura cu susținerea cetățenilor. Circa 580 hectare de terenuri predestinate plantărilor vor fi prelucrate în lunile octombrie-noiembrie 2021, pentru a spori volumul suprafețelor împădurite, transmite MOLDPRES cu referire la Agenția „Moldsilva”.
Potrivit instituției, acțiunile sunt preconizate pentru tradiționala Campanie Națională de Înverzire a Plaiului “Un arbore pentru dăinuirea noastră”, ce demarează la 13 noiembrie.
„Tradițional, în această perioadă, vor fi create culturi silvice în fondul forestier și efectuate lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafață de 347 ha. 30 tone de ghindă vor fi plantate în sol, iar efectuarea lucrărilor de completare a culturilor silvice, create în anii precedenți, vor acoperi o suprafață de 3,4 mii ha, utilizând cca 2,5 milioane de puieți”, indică „Moldsilva”.
În cadrul Agenției, lucrările de toamnă aferente compartimentului "regenerarea pădurii" deja au demarat. Cele 24 de entități silvice subordonate sunt implicate la pregătirea terenurilor în Fondul Forestier de Stat, ce fac obiectul lucrărilor de plantare a arborilor, ajutorarea regenerării naturale prin semănatul sub masiv, lucrări de completare a culturilor silvice, scoaterea și sortarea materialului săditor din pepiniere, crearea noilor semănături și secții de repicaje a puieților.
Totodată, Agenția „Moldsilva” vine cu un îndemn către întreaga societate să se implice și să participe activ la Campania Națională de Înverzire a Plaiului prin acțiuni de plantare a puieților atât în fondul forestier, cât și în parcuri, scuaruri sau terenuri adiacente ale instituțiilor. „Impactul mediului și viitorul nostru este vizat în mod direct de consistența suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră”, arată „Moldsilva”.
Ziua Națională de Înverzire a Plaiului “Un arbore pentru dăinuirea noastră” a fost instituită prin Decretul Președintelui Republicii Moldova din februarie 1995, scopul fiind crearea de noi păduri, fâșii forestiere de protecție a câmpurilor, parcurilor, scuarurilor, aliniamentelor de-a lungul drumurilor publice ș.a.