Agenția internațională Moody’s a îmbunătățit perspectiva Republicii Moldova de la negativ la stabil

  • 21 August 2023 14:06
Agenția internațională Moody’s a îmbunătățit perspectiva Republicii Moldova de la negativ la stabil

Agenția internațională de evaluare financiară Moody’s a îmbunătățit perspectiva țării noastre de la „negativ” la „stabil” și a confirmat raitingul pe termen lung la nivelul B3, transmite MOLDPRES.

„Această noutate este importantă pentru că aceste ratinguri sunt folosite de către marii investitori străini pentru a evalua intrarea într-o țară. O îmbunătățire a perspectivei ajută mult reputația economică a țării noastre”, a afirmat deputatul Radu Marian.

Printre motivele îmbunătățirii ratingului sunt se numără faptul că „Moldova a făcut progrese semnificative pe domeniul securității energetice, inflația este în scădere, efectele negative ale războiului sunt mai puțin dure decât se aștepta, iar cadrul instituțional se ameliorează, deși rămâne slab”, a notat deputatul.

Potrivit sursei citate, „printre progresele în domeniul energetic menționate se numără diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale după oprirea livrărilor Gazprom, crearea rezervelor de stocuri de gaze naturale, conectarea la rețeaua electrică european ENTSO-E și progresele în construcția liniei electrice Chișinău -Vulcănești, ce va conecta țara noastră cu România - UE”.

Agenția Moody’s se așteaptă ca „sprijinul financiar și tehnic substanțial din partea instituțiilor internaționale să continue și să consolideze profilul economic al țării noastre prin stimularea redresării economice, atenuarea riscurilor de lichiditate și sprijinirea progresului gradual în reforme structurale”. „Raintigul de țara facilitează inclusiv atragerea investițiilor în economia națională, prin urmare este o veste și un semnal pozitiv pentru investitori, inclusiv cei din străinătate”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. 

Moody’s este una dintre cele mai prestigioase și credibile agenții de evaluare financiară din lume. Agențiile de rating sunt considerate drept principala, dar și cea mai obiectivă sursă de informare pentru investitori și guverne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău