Agenția Internațională a Energiei: Cererea de gaze în Europa ar urma să scadă în 2022

  • 31 Ianuarie 2022 15:09
Agenția Internațională a Energiei: Cererea de gaze în Europa ar urma să scadă în 2022

Cererea de gaze în Europa ar urma să scadă anul acesta, deoarece prețurile ridicate fac cărbunele mai competitiv pentru producerea de energie, în timp ce în Asia creșterea cererii ar putea încetini, se arată într-un raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA) dedicat pieței gazelor, publicat luni, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În 2021, consumul de gaze în Europa a crescut cu 5,5%, la 552 miliarde metri cubi (bcm), estimează IEA. Totuși, cererea ar urma să scadă în 2022 cu aproximativ 4,5%, la 527 bcm, în urma reducerii arderii gazelor în sectorul energiei, care ar putea scădea cu 6% față de 2021, previzionează IEA.

"Producerea de energie din gaze ar urma să scadă, pe fondul extinderii semnificative a energiei regenerabile, în timp ce prețurile ridicate la gaze afectează competitivitatea acestora față de producerea de energie din cărbune", se arată în raport.

Prețurile gazelor în Europa și Asia au urcat la nivelul record anul trecut, în SUA au atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, din cauza reducerii livrărilor,a capacităților scăzute de stocare, a problemelor cu infrastructura și a concurenței gazelor naturale lichefiate (GNL).

Chiar dacă a crescut și prețul carbonului în Europa, a fost sub nivelul avansului prețului gazelor, favorizând utilizarea cărbunelui pentru producerea de electricitate.

În Europa, livrările mai scăzute decât de obicei prin gazoductele rusești, cuplate cu temerile privind întreruperea furnizărilor în eventualitatea sancțiunilor aplicate Rusiei dacă invadează Ucraina, au menținut ridicat prețul gazelor anul acesta.

IEA se așteaptă în 2022 ca prețul gazelor în Europa și prețul LNG în Asia să ajungă la 26 dolari pentru un milion BTU (mmBtu - unitate termală - echivalentul arderii a 2,83 metri cubi de gaze naturale - n.r.) și, respectiv, 27 dolari pentru un milion BTU, ambele fiind medii anuale record, din cauza nivelului scăzut al stocurilor și al reducerii livrărilor, a previzionat IEA.

În prezent, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, prețul pentru luna martie este de aproximativ 30 dolari pentru un milion BTU, iar în Asia prețul spot pentru gaze naturale lichefiate este de 27 dolari pentru un milion BTU.

Prețurile ridicate se vor menține până la mijlocul anului viitor, apoi vor scădea dacă se îmbunătățește livrarea, consideră IEA.

În pofida scăderii exporturilor prin gazoductele rusești în trimestrul patru al anului trecut, în 2021, exporturile totale prin gazoductele țării spre Europa, inclusiv Turcia, au urcat în ritm anual cu by 4%, în timp ce fluxurile spre Uniunea Europeană au scăzut cu 3%.

Anul acesta, producția totală în Rusia este estimată la 763 bcm, în creștere față de 761 bcm anul trecut, previzionează IEA.

În Asia, cererea de gaze a urcat cu 7% anul trecut, dar avansul ar urma să încetinească la 5%, la 950 bcm anul acesta. Cererea în China a urcat în 2021 cu 12%, pe fondul redresării economiei, ar anul acesta cererea ar urma să se modereze la 8%, la 394 bcm.

În India, cererea de gaze a urcat cu 5% anul trecut, iar anul acesta se va înregistra o creștere de 8%, în timp ce în America de Nord, cererea de gaze a urcat cu 0,9% anul trecut, și ar urma să crească cu 1% în 2022.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău