Agenția Frontex trimite 60 de ofițeri în Lituania la granița cu Belarus pentru a gestiona valul migrator creat de Lukașenko

  • 19 Iulie 2021 17:27
Agenția Frontex trimite 60 de ofițeri în Lituania la granița cu Belarus pentru a gestiona valul migrator creat de Lukașenko

Agenția europeană pentru frontiere Frontex va desfășura săptămâna viitoare 60 de polițiști de frontieră la granița Lituaniei cu Belarus, unde s-a intensificat afluxul de migranți clandestini, relatează luni Reuters, citat de AGERPRES.

Ca represalii față de sancțiunile impuse de UE, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat că țara sa nu-i va mai opri pe migranții care doresc să ajungă în UE și încearcă să treacă granița înspre Lituania. La rândul său, guvernul de Vilnius acuză autoritățile de la Minsk că aduc în Belarus migranți cu avionul de la Bagdad și Istanbul și apoi îi trimit către Lituania.

Circa 2.100 de migranți au pătruns în Lituania anul acesta, dintre care aproximativ 1.400 numai de la începutul lunii iulie. Majoritatea sunt irakieni.

Această misiune a Frontex, cerută de Lituania, este prima după cea desfășurată de agenția europeană la granița terestră dintre Grecia și Turcia în martie 2020.

Cei 60 de ofițeri de patrulare, asistați de personal auxiliar și echipați cu circa 30 de vehicule și două elicoptere, vor avea sarcina de a înregistra în intervieva migranții.

În acest timp, Lituania ridică un gard de sârmă ghimpată la granița cu Belarus, dar lucrarea deocamdată stagnează din cauza dificultăților de a procura sârma ghimpată. Slovenia și Danemarca vor furniza acest material Lituaniei cât mai repede posibil, în plus față de ceea ce contractează această țară de la alți furnizori, a declarat ministrul de interne lituanian Agne Bilotaite.

„Situația în care migrația ilegală este folosită ca instrument împotriva Lituaniei este intolerabilă. Toată lumea în Europa înțelege cât de grav este și suntem susținuți nu doar prin declarații, ci și prin acțiuni”, a declarat ea.

UE a impus Belarusului mai multe serii de sancțiuni, după acuzațiile opoziției privind fraudarea scrutinului prezidențial în favoarea lui Lukașenko în august anul trecut și arestarea unui blogger opozant preluat de la bordul unui avion constrâns să aterizeze la Minsk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău