Agenția Franceză pentru Dezvoltare va oferi R. Moldova noastre un împrumut de 60 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar. Deputații au votat ratificarea acordului

  • 10 Noiembrie 2022 11:47
Agenția Franceză pentru Dezvoltare va oferi R. Moldova noastre un împrumut de 60 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului energetic și feroviar. Deputații au votat ratificarea acordului

Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 60 de milioane de euro, acordat de Agenția Franceză pentru Dezvoltare, potrivit unui proiect de lege privind ratificarea acordului încheiat între părți, votat astăzi de Parlament, transmite Radio Chișinău.

Necesitatea împrumutului a apărut în urma consecințelor provocate de Federația Rusă în Ucraina, a crizei energetice și a inflației a declarat în cadrul ședinței plenare, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene. El  a spus că banii vor fi utilizați pentru modernizarea sistemului feroviar și pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la gaze.

„Primul scop este adoptarea unui nou cod al transporturilor feroviare și a unei reforme a sectorului, cea ce a fost realizat deja. Proiectul mai are scopul de a identifica un plan de investiții precum și măsurile de adaptare și de atenuare pentru sectorul feroviar, ținând cont de riscurile legate de schimbările climatice. De asemenea, adoptarea unei reforme de reglementare care să permită dezvoltarea energiilor regenerabile și consolidarea programelor de protecție socială în vederea atenuării impactului creșterii prețurilor la gaze și al șocurilor viitoare asupra celor mai vulnerabile categorii ale populației”, a declarat Ion Gumene, în cadrul ședinței plenare.

Împrumutul prevede o maturitate de 15 ani, inclusiv perioada de grație de cinci ani. Rambursarea acestuia va fi efectuată de două ori pe an, în 20 de tranșe egale.

„Împrumutul respectiv este oferit sub formă de suport bugetar în sumă de 60 milioane de euro. Maturitatea împrumutului este de 15 ani, rata fixă la momentul semnării acordului a constituit 4,2 la sută, comisionul unic constituie 0,5% calculate din suma totală a împrumutului. Condițiile din acord sunt legate în primul rând de sectorul energetic și sectorul feroviar”, a mai afirmat  Ion Gumene.

Creditul va fi debursat într-o singură tranșă, termenul-limită fiind de 13 octombrie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău