Agenția France Presse: Când umbra lui Putin planează asupra serviciilor secrete austriece

  • 23 August 2018 17:32
Agenția France Presse: Când umbra lui Putin planează asupra serviciilor secrete austriece

Serviciile secrete aliate s-ar fi distanțat de Viena de teama că informații sensibile ar putea să fie împărtășite cu omul forte al Rusiei, Vladimir Putin, cu care extrema dreaptă, la putere în Austria, își cultivă apropierea, denunță opoziția și presa austriece, potrivit AFP.

Imaginea cu reverența adâncă făcută în fața președintelui rus de șefa diplomației austriece Karin Kneissl, după ce a dansat cu acesta la nunta sa de sâmbătă, a făcut înconjurul lumii și nu a fost de natură să diminueze aceste preocupări, ci dimpotrivă.

Odată cu intrarea în guvernul premierului conservator Sebastian Kurz la sfârșitul anului 2017, partidul de extrema dreaptă FPÖ a preluat conducerea câtorva ministere-cheie. În afară de Externe, acesta controlează Apărarea și în special Ministerul de Interne, un minister strategic care îi scăpase înainte.

Din februarie, sediul vienez al Biroului pentru protecția Constituției și combaterea terorismului (BVT), responsabil cu securitatea internă și contraspionajul, a făcut obiectul unor percheziții extrem de controversate în cursul cărora documente sensibile au fost confiscate.

Numeroase servicii occidentale au limitat de atunci schimburile de informații cu Austria din cauza temerii că vor fi împărtășite cu Moscova, potrivit unei anchete a Washington Post, publicată săptămâna trecută și confirmată joi de ziarul austriac Die Presse.

'Există temerea că aceste elemente s-ar putea regăsi a doua zi pe biroul lui Vladimir Putin', afirmă o sursă din cadrul BVT, citată de cotidianul austriac.

O temere oficial spulberată de guvernul austriac, dar alimentată în special de legăturile privilegiate dintre Putin și FPÖ, care a încheiat în 2016 un acord de parteneriat cu partidul său, Rusia Unită.

O țară neutră situată în inima Europei Centrale și găzduind numeroase organizații internaționale, între care ONU, OPEC și OSCE, Austria este tradițional locul unei intense activități a serviciilor de informații și a jucat un rol primordial de interfață între Est și Vest în perioada Războiului Rece.

În martie, Viena făcea notă separată în raport cu partenerii săi din UE, refuzând să expulzeze diplomați ruși în plin scandal legat de cazul Skripal, pe motiv că dorește 'să mențină deschise canalele de comunicare cu Rusia'.

Serghei Skripal, un fost agent dublu rus, fusese otrăvit împreună cu fiica sa Iulia în luna martie în Marea Britanie. Londra a atribuit Moscovei responsabilitatea în acest caz, deși Rusia neagă orice implicare. Cazul Skripal a provocat o gravă criză diplomatică între Occident și Kremlin și a condus la expulzări de diplomați de ambele părți.

Preocupările legate de problema serviciilor secrete au atins punctul în care opoziția austriacă a cerut miercuri convocarea Consiliului Național de Securitate în două săptămâni.

'Serviciile austriece nu mai sunt considerate un partener de încredere', a afirmat deputatul social-democrat Jan Krainer, membru al Comisiei parlamentare de anchetă parlamentară asupra BVT. 'Guvernul, cu acțiunile sale în cadrul Biroului, compromite securitatea austriecilor', spune el.

Fostul șef al serviciului de informații german BND, August Hanning, a evocat ceva mai multe probleme miercuri, declarând pentru popularul cotidian german Bild că 'un serviciu care nu protejează informațiile și sursele aliaților săi trebuie privit cu prudență'.

'Secretul trebuie să fie garantat. Dar aceasta este incredibil de dificil cu incidente ca în Austria', a adăugat el, recunoscând totuși într-o intervenție miercuri seara la un post de televiziune austriac că nu dispune de nicio informație concretă cu privire la BVT.

Cooperarea cu serviciile partenere 'continuă să funcționeze bine în domenii-cheie, inclusiv în lupta împotriva terorismului', a dat asigurări șeful BVT, Peter Gridling.

Premierul Kurz a încercat să risipească criticile și îngrijorările, apreciind că 'acestea reflectă dorința celor care le formulează'.

Întrebat de cotidianul Kurier, fostul coordonator al serviciilor secrete germane Bernd Schmidbauer a afirmat că 'niciun serviciu din lume nu își poate permite să nu trimită informații BVT despre un atac terorist planificat în Austria'.

Privitor la dosare implicând direct interese rusești, întrebarea rămâne deschisă, consideră presa austriacă.

Președintele rus Vladimir Putin este în mod regulat acuzat că încearcă să divizeze cele 28 de țări membre ale UE, în special cultivând legături cu partidele populiste din mai multe țări europene, notează AFP. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău