Agenția Europeană pentru Medicamente aprobă utilizarea în regim de urgență a pastilei anti-COVID produsă de Merck

  • 19 Noiembrie 2021 19:09
Agenția Europeană pentru Medicamente aprobă utilizarea în regim de urgență a pastilei anti-COVID produsă de Merck

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat vineri că a aprobat utilizarea în regim de urgență în Uniunea Europeană a pastilei anti-COVID-19 produsă de grupul farmaceutic Merck, care nu a primit încă o autorizație completă de punere pe piață, relatează AFP.

"Medicamentul, care în prezent nu este autorizat în UE, poate fi utilizat pentru a trata adulții cu COVID-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă" a bolii, a afirmat EMA într-un comunicat.

Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat că a "emis recomandări" astfel încât țările din Uniunea Europeană să poată decide individual să utilizeze pastila anti-COVID produsă de Merck în cazul unui vârf al infecțiilor.

"EMA a emis acest aviz pentru a sprijini autoritățile naționale care pot decide cu privire la o posibilă utilizare timpurie a medicamentului înainte de acordarea autorizației de introducere pe piață, de exemplu în situații de urgență", având în vedere "ratele în creștere ale infectărilor și deceselor provocate de COVID-19 în cadrul UE", a subliniat autoritatea europeană de reglementare într-un comunicat.

Pastila Merck nu ar trebui să fie utilizată de femeile însărcinate sau de femeile care nu folosesc metode contraceptive și ar putea rămâne însărcinate, a mai spus EMA.

"Aceste recomandări sunt oferite deoarece studiile de laborator pe animale au arătat că (pilula Merck) în doze mari poate avea un impact asupra creșterii și dezvoltării fătului", a adăugat EMA.

Autoritatea de reglementare, cu sediul la Amsterdam, a mai spus că speră să se pronunțe cu privire la autorizarea oficială a pastilei Merck, cunoscută și sub numele de Molnupiravir, până la sfârșitul anului.

EMA a anunțat separat că a lansat o procedură de evaluare pentru autorizarea în regim de urgență a pilulei anti-COVID de la Pfizer.

"EMA examinează datele disponibile în prezent privind utilizarea Paxlovid, un tratament oral împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer", a mai spus autoritatea de reglementare.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău