Agenția Europeană de Mediu: Consumul de petrol pentru fabricarea de obiecte plastice va crește de trei ori până în 2050

  • 28 Ianuarie 15:21
Agenția Europeană de Mediu: Consumul de petrol pentru fabricarea de obiecte plastice va crește de trei ori până în 2050

Ieftinirea petrolului, care duce la ieftinirea producției de materiale plastice, și creșterea utilizării plasticului pentru echipamente de protecție vor afecta și mai tare biodiversitatea, avertizează experții Agenției Europene pentru Mediu. Dacă se păstrează ritmul actual, consumul de petrol pentru fabricarea de obiecte plastice va crește de trei ori până în 2050, transmite DIGI24.ro.

Țările Uniunii Europene trebuie să devină mai inteligente în ceea ce privește utilizarea plasticului și promovarea reciclării, au declarat joi reprezentanții Agenției Europene pentru Mediu (EEA), citați de DPA, potrivit sursei citate.

Utilizarea plasticului de unică folosință pentru echipamente de protecție, precum măști sanitare și ambalaje pentru mâncare la pachet, a crescut în timpul pandemiei de coronavirus, afirmă specialiștii de la EEA.

Reducerea activităților economice și scăderea abruptă a prețurilor globale ale petrolului au făcut ca producția de noi obiecte din plastic să devină "semnificativ mai ieftină", în loc să folosească materiale plastice reciclate, avertizează EEA.

Problemele asociate utilizării plasticului includ un impact negativ asupra biodiversității, deșeurilor și modificărilor climatice, întrucât carburanții fosili sunt folosiți pentru fabricarea produselor din plastic.

„Dacă producția și utilizarea plasticului vor continua să crească așa cum este prevăzut, industria plasticului va ajunge să reprezinte 20% din folosirea globală a petrolului până în 2050, o creștere substanțială în raport cu procentul de 7% din zilele noastre”, au explicat aceiași specialiști europeni.

Europenii și risipa de plastic

EEA, o agenție al cărei sediu general se află la Copenhaga, recomandă implicarea factorilor de decizie politică, a reprezentanților marilor industrii și a consumatorilor în eforturile depuse pentru „a se face trecerea spre o abordare circulară și sustenabilă” în privința utilizării materialelor plastice.

Plasticul are numeroase utilizări, fiind folosit inclusiv pentru fabricarea de ambalaje, produse electronice, textile, piese auto și obiecte de mobilier.

Textilele fabricate din fibre sintetice, precum poliester și nailon, alcătuiesc o altă problemă asociată acestui fenomen, menționată într-un raport separat întocmit de EEA.

Estimările actuale sugerează că locuitorii din UE aruncă aproximativ 11 kilograme de textile per persoană în fiecare an, iar aproximativ 66% din această cantitate, aproximativ 7 kg, constă în fibre sintetice.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
26,24
Nori împrăștiați
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
24
Wed
25
Thu
25
Fri
26
Sat
26

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău