Agenția Europeană a Medicamentului aprobă a treia doză de vaccin Pfizer, pentru cei de peste 18 ani

  • 04 Octombrie 2021 19:00
Agenția Europeană a Medicamentului aprobă a treia doză de vaccin Pfizer, pentru cei de peste 18 ani

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat luni utilizarea dozei a treia a vaccinului anti-COVID. Aceasta poate fi făcută de persoanele care au peste 18 ani, la cel puțin șase luni de la doza a doua, transmite DIGI24.ro.

Specialiștii au luat decizia de a aproba utilizarea dozei 3 a vaccinului anti-COVID pentru persoanele care au cel puțin 18 ani. Doza 3 trebuie să fie făcută la peste 6 luni de la doza 2, au stabilit reprezentanții EMA, potrivit sursei citate

"Dozele de rapel Comirnaty (Pfizer - n.r.) pot fi folosite la persoanele de 18 ani și mai mult, la cel puțin șase luni de la a doua doză", a precizat Agenția Europeană a Medicamentului, prin intermediul unui comunicat.

Doza 3 se administrează în România începând de săptămâna trecută.

Păreri contradictorii privind doza a treia 

Specialiștii sunt divizați în privința necesității rapelurilor, pentru că nu este clar cât de mult durează protecția la persoanele complet vaccinare, a afirmat Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

În Austria, Ungaria și Cehia, autoritățile vizează administrarea rapelurilor populației generale, în timp ce în alte state doar persoanele vulnerabile le vor primi.

În SUA, aceasta a fost aprobată doar pentru persoanele vulnerabile și cu vârste de peste 65 de ani. Acolo, experții spun că nu sunt date suficiente care să demonstreze că oamenii sănătoși, mai tineri de 65 de ani, ar avea nevoie de protecție suplimentară.

În Marea Britanie, rapelurile sunt administrate tuturor adulților de cel puțin 50 de ani, lucrătorilor din sectorul sănătății și tuturor celor cu risc ridicat față de Covid-19 sau în contact apropiat cu persoane cu imunitate scăzută.

În luna mai, țările UE au convenit să cumpere cel puțin 900 de milioane de doze de vaccinuri Pfizer/BioNTech, asta după ce UE și-a asigurat mai mult decât suficiente doze pentru întreaga populație, de la Pfizer și alți producători.

Potrivit contractului, guvernele UE trebuie să cumpere cele 900 de milioane de doze în mare parte de anul viitor și ar putea comanda alte 900 de milioane până în 2023.

Având în vedere că aproape 75% din populația adultă a UE este deja vaccinată complet, majoritatea dozelor suplimentare vor fi utilizate probabil pentru administrarea rapelurilor. O alternativă ar fi donarea sau vânzarea acestora țărilor mai sărace care nu au doze suficiente. Unele vaccinuri ar putea fi administrate copiilor sau împotriva variantelor noi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău