Agenția de rating Moody's a înrăutățit perspectiva asupra ratingului R. Moldova de la B3 stabil la B3 negativ. „Regiunea transnistreană joacă încă un rol important în securitatea energetică”

  • 17 Aprilie 2022 10:24
Agenția de rating Moody's a înrăutățit perspectiva asupra ratingului R. Moldova de la B3 stabil la B3 negativ. „Regiunea transnistreană joacă încă un rol important în securitatea energetică”

Agenția de rating Moody's Investors Service (Moody's) a schimbat perspectiva asupra ratingurilor Guvernului R. Moldova, la negativ de la stabil, și a afirmat ratingurile pe termen lung ale emitenților în valută străină și națională la B3, scrie Mold-street.com.

„Decizia de a schimba perspectiva asupra ratingurilor B3 ale Moldovei la negativ reflectă riscurile crescute ale evenimentelor geopolitice din cauza invaziei militare în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia, având în vedere proximitatea Republicii Moldova de conflictul militar, riscul ca regiunea separatistă transnistreană susținută de Rusia, să fie o sursă de instabilitate și dependența energetică foarte semnificativă a Moldovei de Rusia”, explică experții de la Moody's, potrivit sursei citate

Moody's ia în calcul o posibilă extindere a conflictului în Moldova

Deși nu este cazul de bază al lui Moody's, agenția susține că o cristalizare a acestor riscuri politice, inclusiv o posibilă extindere a conflictului în Moldova sau o întrerupere prelungită a aprovizionării cu gaze, ar afecta grav perspectivele economice și fiscale ale Moldovei, ceea ce se așteaptă Moody's să nu fie compensat în totalitate de creșterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene și a instituțiilor de finanțare internaționale.

Afirmarea ratingului B3 arată rezistența economică limitată a Moldovei cu datoria guvernamentală moderată și sprijinul semnificativ pentru profilul său de credit din furnizarea de asistență financiară internațională considerabilă.

Moody's susține că această asistență financiară ajută la atenuarea riscurilor, legate de sectorul bancar, lichiditate și vulnerabilitatea externă a Moldovei.

„Alegerea din iulie 2021 a unui guvern majoritar pro-UE, axat pe reforme anticorupție, plasează Moldova într-o poziție favorabilă pentru a obține sprijin financiar suplimentar din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) și a UE, pentru a contribui la atenuarea efectelor negative economice și fiscale generate de conflict militar, inclusiv afluxul mare de refugiați.

Moldova este, de asemenea, mai bine plasată decât unii colegi regionali pentru a rezista efectelor economice ale conflictului militar, în special având în vedere dependența sa relativ limitată de remitențele din Rusia”, constată Moody's.

Moody's: Transnistria joacă încă un rol important în securitatea energetică a R. Moldova

Potrivit celor de la Moody's, Transnistria joacă încă un rol important în securitatea energetică a Moldovei, având în vedere că gazoductele din Rusia traversează regiunea și că acolo se află și principala centrală electrică pe gaz a țării.

Moldova este, de asemenea, expusă riscului unei întreruperi susținute în aprovizionarea cu gaze din Rusia în timpul acestei escalade a tensiunilor geopolitice, în special având în vedere recenta alegere a unui guvern pro-UE care poziționează Moldova drept „nealiniată” cu Rusia.

„Deși nu este scenariul de bază al lui Moody, impactul economic și fiscal al unei întreruperi susținute a aprovizionării ar fi semnificativ, având în vedere că Moldova importă aproape tot gazul său din Rusia, care este folosit pentru încălzire, precum și pentru producerea unei părți semnificative a energiei electrice a țării. Relația tensionată a Moldovei cu Rusia a dat adesea naștere la negocieri divergente cu Gazprom, inclusiv cel mai recent în octombrie 2021, când Rusia a redus temporar livrările de gaze, în timpul negocierilor prelungite privind un eventual nou acord de furnizare pe 5 ani, în timp ce Gazprom continuă să pretindă datorii semnificative neachitate”, se arată în nota agenției de rating.

Moody's mai constată că Moldova și-a consolidat recent securitatea energetică, ceea ce poate ajuta țara să reziste perioadelor de perturbare. În special, este vorba de finalizarea extinderii gazoductului către România, care ajută la diversificarea aprovizionării cu gaze, dar și de recenta sincronizare a rețelei de energie electrică cu UE, care permite importul direct din Europa.

În plus, sprijinul UE poate contribui la atenuarea impactului financiar al achiziționării de energie mai scumpă din Europa.

„Capacitatea Moldovei de a înlocui pe deplin importurile de gaze rusești cu aceste surse alternative nu este testată, iar capacitatea de conducte din România este puțin probabil să fie suficientă pentru a satisface toate nevoile Moldovei în lunile mai reci. În plus, o întrerupere mai amplă a aprovizionării cu energie în Europa ar reduce semnificativ capacitatea țărilor UE de a oferi sprijin, chiar dacă România produce marea majoritate a gazului propriu. Moldova este, de asemenea, vulnerabilă la orice daune aduse conductelor cauzate de luptele din Ucraina, deoarece primește cea mai mare parte a gazului în acest fel”, afirmă Moody's.

Citiți continuarea pe Mold-street.com.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău