Agenția de Mediu: Riscuri iminente legate o eventuală expunere la radiații ionizante nu există

  • 28 Septembrie 2022 16:22
Agenția de Mediu: Riscuri iminente legate o eventuală expunere la radiații ionizante nu există

Riscuri iminente pentru populație legate o eventuală expunere la radiații ionizante nu există. Valorile fondului radioactiv sunt la nivelul natural caracteristic teritoriului țării. Precizările sunt făcute de Agenția de Mediu în contextul atacurilor din ultimele două zile asupra centralei nucleare din Zaporojie, Ucraina, care au sporit îngrijorările cu privire la un posibil dezastru nuclear, transmite IPN.

Agenția de Mediu efectuează zilnic monitoringul echivalentului dozei ambientale a radiației gama (fondul radioactiv al mediului) înregistrat la șapte stații cu monitorizare manuală (or. Soroca, or. Fălești, s. Cornești, s. Bravicea, or. Comrat, or. Leova, s. Bălțata), cu ajutorul dozimetrelor portabile UltraRadiac și DRG, și cinci stații cu monitorizare automată în regim continuu (or. Ștefan-Vodă, or. Bălți, or. Chișinău, or. Briceni și or. Cahul).

În data de 28 septembrie, până la ora 08.00, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiației gama pe teritoriul Republicii Moldova la stațiile cu monitorizare manuală constituie: Minima: 0,10 μSv/h – la stația Bălțata; Maxima: 0,17 μSv/h – la stația Comrat. La stațiile cu monitorizare automată: Minima: 0,11 μSv/h – la stația Chișinău; Maxima: 0,15 μSv/h – la stația Ștefan Vodă. Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova este de 0,25 microSievert/h.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău