Agenția de Mediu: Pe parcursul zilei de 4 ianuarie, influența frontului atmosferic și variația maselor de aer creează premise pentru micșorarea concentrațiilor de noxe din atmosferă

  • 04 Ianuarie 2023 13:42
Agenția de Mediu: Pe parcursul zilei de 4 ianuarie, influența frontului atmosferic și variația maselor de aer creează premise pentru micșorarea concentrațiilor de noxe din atmosferă

Agenția de Mediu susține că în prezent în Republica Moldova se atestă o situație îngrijorătoare, dar nu alarmantă în ceea ce privește de poluarea aerului. Șefa Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu, Marina Lungu a comunicat pentru Radio Chișinău că pe parcursul zilei de 4 ianuarie influența frontului atmosferic și variația maselor de aer au creat premise pentru micșorarea concentrațiilor noxelor.Valorile înregistrate ale poluanților s-au încadrat în limitele normei admisibile. Agenția de Mediu informează că în ultimele 24 de ore factorii meteorologici au contribuit predominant la dispersia poluanților din aer, ceea indică o îmbunătățire semnificativă a situației.

Principalii factori care contribuie semnificativ la poluarea aerului în Republica Moldova sunt condițiile meteorologice - vântul slab, lipsa mișcării maselor de aer, precum și formarea straturilor de reținere, în special al ceții dense, a declarat Marina Lungu:

„Începând cu primele ore ale zilei din data de 4 ianuarie, valorile înregistrate sunt deja mult mai mici, sunt în limitele normei admisibile. Agenții economici ar trebui să-și modernizeze instalațiile. De asemenea, în primul rând, ar trebui ca fiecare cetățean să înceapă de la el, pentru că în contextul crizei pe care o avem și a prețurilor ridicate, oamenii încep să găsească diferite modalități, ard deșeuri, cauciucurile, pneurile, ard deșeurile din plastic, uleiurile uzate, iar mai nou,  casele particulare se încălzesc cu păcură. Ar trebui să mai lăsăm automobilul acasă și să utilizăm transportul în comun și dacă este posibil, bicicleta și mersul pe jos”, a declarat Marina Lungu pentru Radio Chișinău.

Potrivit  autorității de mediu, transportul rutier rămâne principala sursă de poluare, atât la nivel urban, cât și la nivel rural. O altă sursă de poluare sunt combustibilii fosili și activitatea industrială. Agenția de Mediu reamintește că, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt poluatori, sunt obligați să se treacă la un regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,06 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău