Agenția de Mediu: La Chișinău și Bălți s-au înregistrat acumulări de poluanți în aer

  • 09 Iulie 19:05
Agenția de Mediu: La Chișinău și Bălți s-au înregistrat acumulări de poluanți în aer

Agenția de Mediu, instituția responsabilă de monitorizarea sistematică la nivel național a calității aerului atmosferic, a anunțat astăzi că, în ultimele 24 de ore, caracterul stabil al vremii, valorile înalte ale temperaturii aerului, influența sectorului cald, vântul slab, radiația solară intensă, prezența stratului de reținere în orele nocturne și ale dimineții au contribuit la acumularea poluanților în aer, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, pentru moment, concentrația maximă a depășit norma sanitară: în mun. Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,1-1,4 ori; în mun. Bălți pentru dioxid de azot – de 1,2 ori. De asemenea, concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită:  în mun. Chișinău pentru dioxid de azot– de 1,4 ori, monoxid de azot – de 1,2 ori, aldehidă formică – de 5,0 ori; în mun. Bălți pentru suspensii solide – de 1,2 ori, dioxid de azot – de 1,7 ori, aldehidă formică – de 1,2 ori.

În intervalul 9-10 iulie, se va menține vreme cu caracter stabil. Lipsa precipitațiilor, influența sectorului cald, vântul îndeosebi slab, valorile înalte ale temperaturii aerului, formarea stratului de reținere în orele nocturne și ale dimineții vor contribui la acumularea poluanților în aer”, indică Agenția de Mediu.

Și transportul rutier rămâne una dintre principalele surse de poluare, atât la nivel urban, cât și la nivel rural. Vehiculele cu motor cu ardere internă, poluează semnificativ aerul, eliberând următoarele substanțe: dioxidul de carbon (CO2), care este cunoscut drept una dintre cauzele efectului de seră, gaz cu proprietăți de toxicitate; particule în suspensie (PM10 și PM2.5) – o treime din acestea au ca origine traficul rutier; compuși organici volatili, eliberați prin evaporare și prin gazele de eșapament.
 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Tue
26
Wed
26
Thu
24
Fri
21
Sat
26
Arhivă Radio Chișinău