Agenția de Mediu: În intervalul 3-4 ianuarie se prognozează o acumulare a poluanților în aer

  • 04 Ianuarie 2023 08:34
Agenția de Mediu: În intervalul 3-4 ianuarie se prognozează o acumulare a poluanților în aer

Agenția de Mediu informează că, valorile înregistrate ale poluanților s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția concentrațiilor particulelor în suspensie, care au depășit limitele de referință de aproape 3 ori, transmite Radio Chișinău.

Conform prognozei calității aerului atmosferic în intervalul 3-4 ianuarie, influența sectorului cald, vântul slab, formarea straturilor de reținere și ceața prognozată, vor contribui la acumularea poluanților în aer. Pe parcursul zilei de 4 ianuarie influența frontului atmosferic și variația maselor de aer (advecția aerului rece), pot crea premise pentru micșorarea concentrațiilor noxelor.

Printre principalii factori care au contribuit semnificativ la acumularea și menținerea  poluanților sunt: vremea caldă, vântul slab, lipsa mișcării maselor de aer în direcție atât verticală cât și orizontală, precum și prezența straturilor de reținere, în special al ceții dense.

De asemenea, transportul rutier rămâne principala sursă de poluare, atât la nivel urban, cât și la nivel rural.

O altă sursă de poluare sunt combustibilii fosili, utilizați la încălzirea locuințelor, iar în contextul crizei energetice și a gazelor, populația apelează la diferite surse de combustibil alternativ precum păcura, cauciucurile, plasticul și chiar uleiurile uzate. În cazul atestării vântului foarte slab și prezența straturilor de reținere, acestea contribuie la menținerea fumului încărcat cu noxe în stratul inferior al atmosferei, astfel aerul poluat provocând deficiențe respiratorii pentru oamenii, în special, cu boli cronice ale aparatului bronho-pulmonar.

O altă sursă ce contribuie la poluarea atmosferei este activitatea industrială. În acest sens, Agenția de Mediu reamintește că, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt poluatori, sunt obligați să se conformeze la un regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău