Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings crede că este puțin probabil ca Bulgaria și Croația să adere la zona euro înainte de 2024

  • 17 Iulie 2020 18:45
Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings crede că este puțin probabil ca Bulgaria și Croația să adere la zona euro înainte de 2024

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat, vineri, că alăturarea Bulgariei și Croației la ERM-2 reprezintă un punct de cotitură în drumul spre adoptarea monedei euro și, totodată, o evoluție pozitivă pentru ratingurile suverane ale celor două țări, atrăgând însă atenția că în prezent aceste potențiale beneficii sunt contrabalansate de riscurile generate de coronavirus, informează Fitch, preluat de Agerpres.

În urmă cu o săptămână, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că Bulgaria și Croația au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.). Bulgaria și Croația vor trebui să petreacă cel puțin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care durează un an în plus, deci cel mai devreme în 2023 cele două țări vor deveni state membre ale zonei euro.

Cu toate acestea, Fitch apreciază că "este puțin probabil" ca Bulgaria și Croația să adere la zona euro înainte de 2024.

Potrivit agenției de evaluare, riscul ca perturbările provocate de pandemia de coronavirus să amâne intrarea celor două țări în ERM-2 nu s-au materializat, ceea ce demonstrează angajamentul Bulgariei și Croației față de dobândirea statutului de țară membră a zonei euro. Cu toate acestea, "este neclar când vor îndeplini Bulgaria și Croația criteriile de convergență la euro", precizează Fitch. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că pandemia și măsurile de carantină asociate au înrăutățit perspectivele macroeconomice. Conform celor mai recente estimări ale Fitch, Croația va înregistra în acest an o contracție a Produsului Intern Brut de 8,4%, iar Bulgaria o contracție de 5,7%. Contracția PIB și măsurile fiscale vor face ca surplusurile bugetare din 2019 să se transforme în deficite în 2020, de 4% din PIB pentru Bulgaria și de 7% din PIB pentru Croația.

În viziunea Fitch, trecerea la euro este un element pozitiv net pentru ratingul suveran al țărilor din Europa Centrală și de Est.

"Ne așteptăm la o majorare de rating de suveran cu două trepte, în perioada cuprinsă între aderarea la ERM-2 și adoptarea monedei euro", a subliniat Fitch. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău