Agenți ruși și-au făcut conturi false pe Facebook pentru a pirata mișcarea lui Macron

  • 27 Iulie 2017 14:56
Agenți ruși și-au făcut conturi false pe Facebook pentru a pirata mișcarea lui Macron

Agenți ruși au încercat să obțină informații de la echipa de campanie a lui Emmanuel Macron prin intermediul unor conturi false pe Facebook, înaintea alegerilor prezidențiale, au declarat pentru Reuters congresmeni americani, relatează News.ro.

Aproximativ 20 de conturi ar fi fost create cu acest scop.

Conducerea rețelei de socializare a anunțat în aprilie că a luat măsuri împotriva difuzării de informații false în legătură cu alegerile prezidențiale.

Mișcarea En Marche! - al cărei fondator a înfrânt-o pe Marine Le Pen, președinta Frontului Național (FN, extremă dreapta) în al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze - a anunțat că a fost victima unei operațiuni de piratare „masivă” chiar înainte de încheierea oficială a campaniei, însă nu a semnalat vreo încercare de infiltrare pe conturile ei de Facebook.

Rusia a negat în mai multe rânduri orice implicare în aceste atacuri.

Serviciile de informații americane au ajuns, în mai, la concluzia că erau implicați hackeri apropiați de Guvernul rus, însă nu au putut să demonstreze responsabilitatea Kremlinului.

Facebook a confirmat pentru Reuters că a depistat existența unor conturi frauduloase în Franța și că le-a dezactivat.

Reprezentanți ai gigantului i-au informat pe partenerii lor americani, avansând numărul de 70.000 de conturi, în contextul în care firma vorbea în aprilie de 30.000 de conturi.

„FANCY BEAR”

Potrivit unuia dintre acești parteneri și altor două surse informate, unele dintre aceste conturi au fost create de către agenți ruși care se dădeau drept prieteni ai unor prieteni ai lui Emmanuel Macron cu scopul de a obține informații personale despre candidat și apropiații lui.

Angajați de la Facebook ar fi remarcat acest lucru în primul tur al alegerilor prezidențiale franceze și ar fi constatat că au fost utilizate instrumente informatice folosite deja de o unitate din cadrul GRU, serviciile de informații ale armatei ruse.

Ei cred că intrușii nu au putut să se infiltreze destul de adânc, astfel încât să introducă viruși sau să fure parole, obiectivul probabil al operațiunii.

Aceeași unitate a GRU - cunoscută sub numele de Fancy Bear sau APT 28 de către societățile în domeniul securității informatice - a fost pusă în discuție în piratarea Comitetului Național Democrat (DNC) în campania prezidențială americană în 2016.

În Franța, serviciile de securitate și de informații nu au acuzat penal pe nimeni de piratarea En Marche!

Mounir Mahjoubi, care s-a ocupat de campania lui Emmanuel Macron pe internet și care a devenit secretar de stat însărcinat cu domeniul digital, declara în mai pentru Reuters că unii experți sunt convinși de implicarea GRU, dar că nu au putut să dovedească acest lucru.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău