Africa este "victimă" a conflictului din Ucraina, i-a spus lui Putin președintele Uniunii Africane

  • 03 Iunie 2022 18:02
Africa este

Președintele Uniunii Africane și al Senegalului, Macky Sall, i-a cerut vineri președintelui rus Vladimir Putin "să realizeze" că țările africane sunt "victime" ale conflictului din Ucraina, pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială, relatează AFP.

"Am venit pentru a vă cere să realizați că țările noastre (...) sunt victime ale acestei crize pe plan economic", a declarat el, la Soci, la începutul întâlnirii cu liderul de la Kremlin, scrie Agerpres.

ONU se teme de "un uragan al foametei", în principal în țări africane care importă mai mult de jumătate din cereale din Ucraina sau din Rusia, cu atât mai mult cu cât nicio navă nu poate ieși din porturile din Ucraina din cauza conflictului.

Macky Sall a subliniat că statele africane suferă consecințele ofensivei ruse în Ucraina, deși "majoritatea țărilor africane au evitat să condamne Rusia" în cadrul a două voturi la ONU, și "împreună cu Asia, Orientul Mijlociu și America latină, o bună parte a umanității" a preferat să se țină departe de conflict.

Macky Sall a mai spus că tensiunile alimentare provocate de conflict au fost agravate de sancțiunile occidentale care afectează canalele logistic, comercial și financiar al Rusiei.

El a făcut deci apel ca sectorul alimentar să fie "în afara sancțiunilor" impuse de occidentali drept represalii la ofensiva militară rusă.

"Sancțiunile împotriva Rusiei au dus la ce este mai grav, nu mai avem acces la cerealele care vin din Rusia, dar în special la îngrășăminte", a spus președintele senegalez.

"Asta creează cu adevărat amenințări serioase asupra securității alimentare a continentului", a subliniat el.

În ceea ce-l privește, Vladimir Putin nu a abordat această temă în partea publică a întâlnirii.

El a subliniat "susținerea" Uniunii Sovietice în trecut pentru țările africane "în lupta împotriva colonizării" și a elogiat dezvoltarea relațiilor ruso-africane.

Macky Sall se află în Rusia pe fondul temerilor privind o criză alimentară mondială, ofensiva militară rusă împotriva Ucrainei paralizând exporturile alimentare ale celor doi giganți ai agriculturii.

Asta a dus la o creștere a cursurilor cerealelor și uleiului, ale căror prețuri le-au depășit pe cele din timpul Primăverii Arabe din 2011. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău