Africa este departe de a fi pregătită de o vaccinare în masă, avertizează OMS

  • 27 Noiembrie 2020 08:35
Africa este departe de a fi pregătită de o vaccinare în masă, avertizează OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat joi țările africane să-și amelioreze rapid capacitatea de a vaccina populația împotriva noului coronavirus, avertizând că acest continent este "departe de a fi pregătit" pentru o vaccinare în masă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În contextul în care lucrul la dezvoltarea unui vaccin s-a accelerat de la începutul lunii, în urma anunțurilor promițătoare a mai multor fabricanți, OMS a făcut apel la Africa să-și intensifice preparativele, estimând într-un comunicat că este pregătită pentru a vaccina numai 33% din populație.

Acest procentaj. evaluat pe baza datelor furnizate de 40 de țări de pe continent privind o serie de criterii, este pentru moment net inferior obiectivului de 80%, potrivit organizației.

"Planificarea și pregătirea vor fi decisive pentru această sarcină fără precedent", a declarat directoarea regională a OMS, dr. Matshidiso Moeti, într-o conferință de presă online, precizând că obiectivul este de a vaccina 3% dintre africani până în martie 2021 și 20% până la sfârșitul anului viitor.

Principalele carențe privesc lipsa de finanțare și instrumentele de comunicare cu populația, iar pentru a remedia acest lucru "solidaritatea internațională va fi imperativă", a precizat ea.

OMS evaluează costul vaccinării numai al populațiilor prioritare din Africa la circa 4,8 miliarde de euro.

Țările africane vor putea beneficia de o parte din dispozitivul de achiziționare și repartiție a vaccinurilor COVAX, dar și de finanțări de la Banca Mondială.

Deși Africa este net mai puțin afectată decât majoritatea celorlaltor continente de pandemie, cu circa 50.000 de decese înregistrate oficial la 2,1 milioane de cazuri confirmate, continentul se confruntă cu recrudescențe locale, în special în Africa de Sud și Maghreb, a subliniat dr. Moeti.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău