Africa de Sud: Cele mai grave inundații din istoria țării, soldate cu cel puțin 300 de morți

  • 14 Aprilie 2022 08:56
Africa de Sud: Cele mai grave inundații din istoria țării, soldate cu cel puțin 300 de morți

Cele mai grave inundații înregistrate vreodată în Africa de Sud au provocat moartea a peste 300 de persoane, potrivit unui nou bilanț publicat miercuri seara, ploile abundente de pe coasta de est a țării devastând mii de locuințe, drumuri și poduri în Durban, principalul oraș-port al țării și epicentrul catastrofei, relatează AFP.

"Bilanțul deceselor în urma inundațiilor din regiunea Kwazulu-Natal (est) este de 306 morți", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Biroului pentru gestionarea catastrofelor. Un bilanț anterior indica 259 de decese.

Cele mai abundente precipitații înregistrate în ultimii 60 de ani în regiune au lăsat în urmă o imagine dezolantă.

"Podurile s-au prăbușit. Drumurile s-au prăbușit. Au murit oameni. Cetățenii noștri sunt răniți. Este un dezastru de proporții uriașe", a declarat președintele sud-african Cyril Ramaphosa, care a vizitat familiile îndoliate.

Unele țări din sudul Africii sunt afectate cu regularitate de furtuni devastatoare în timpul sezonului uraganelor, din noiembrie până în aprilie. Însă, Africa de Sud este în general cruțată.

În unele locuri din orașul Durban, care numără peste 3,5 milioane de locuitori, alunecările de teren au făcut breșe imense în pământ. Casele aflate pe dealuri se mențin în mod miraculos pe marginea prăpăstiilor create de alunecările de noroi.

Ploaia a continuat să cadă miercuri după-amiază și a fost emisă o alertă de inundații în provincia vecină Eastern Cape.

În 2019, inundațiile din această regiune au provocat 70 de decese și au devastat mai multe sate de-a lungul Oceanului Indian. În 1995, 140 de oameni și-au pierdut viața în urma intemperiilor, potrivit datelor compilate de AFP.

Mormane de ramuri, sticle și deșeuri au fost duse de vânt pe plajele din Durban, în mod obișnuit pline de turiști. Activitatea portuară a fost suspendată.

Precipitațiile intense au provocat de asemenea pene de electricitate și au perturbat aprovizionarea cu apă. Cursele feroviare au fost suspendate, iar locuitorii au fost sfătuiți să evite toate deplasările.

''În 48 de ore, au căzut cantități de peste 450 mm de apă în anumite regiuni'', a declarat Dipuo Tawana, meteorolog în cadrul institutului meteorologic național. Specialiștii au comparat nivelul precipitațiilor cu cel ''asociat în mod normal cu cicloanele''. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău