Africa de Sud: Braconajul rinocerilor s-a intensificat după o scădere în timpul pandemiei

  • 08 Februarie 2022 19:28
Africa de Sud: Braconajul rinocerilor s-a intensificat după o scădere în timpul pandemiei

Braconajul rinocerilor a fost reluat în Africa de Sud, în 2021 fiind ucise în total 451 de exemplare, un număr care este însă cu 24% mai mic în comparație cu cel înregistrat în 2019, înainte de pandemie, a anunțat marți ministerul sud-african al Mediului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Din acest total, 327 de animale au fost ucise în parcuri naționale și rezervații guvernamentale, iar 124 în rezervații private, se arată în comunicat.

Africa de Sud găzduiește aproape 80% dintre exemplarele de rinocer de pe planetă. Aceste animale sunt vânate pentru a satisface cererea considerabilă pentru coarnele lor de pe piața din Asia, unde sunt utilizate în medicina tradițională sau pentru presupusele lor proprietăți afrodiziace.

Anul trecut, activitățile de braconaj au scăzut în parcurile naționale și în special în imensul și emblematicul Parc Kruger (nord-est), 209 animale fiind ucise, comparativ cu 247 în anul precedent, însă a fost consemnată o creștere considerabilă în rezervațiile private.

Îmbunătățirea protecției rinocerilor din Parcul Kruger, datorită "intensificării luptei contra braconajului", i-a condus pe infractori "să caute pradă ușoară în alte zone, determinându-i să vizeze rezervațiile private", a explicat ministerul.

Parcurile naționale și rezervațiile private colaborează în vederea protejării rinocerilor albi și negri, inclusiv prin îndepărtarea coarnelor acestora pentru a descuraja braconierii.

Rinocerul alb sudic, una dintre cele două subspecii de rinocer alb, este în prezent un animal aflat pe cale de dispariție, cu o populație de aproximativ 20.000 de exemplare, conform organizației World Wildlife Fund (WWF).

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), doar aproximativ 5.000 de rinoceri negri au rămas în sălbăticie, numărându-se astfel printre cele mai periclitate animale din lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău