Africa de Sud | Acoperișul clădirii Parlamentului s-a prăbușit din cauza unui incendiu

  • 02 Ianuarie 2022 17:57
Africa de Sud | Acoperișul clădirii Parlamentului s-a prăbușit din cauza unui incendiu

O parte a acoperișului clădirii parlamentului Africii de Sud, din orașul Cape Town, s-a prăbușit duminică într-un incendiu violent care nu fusese încă adus sub control de zecile de pompieri după opt ore de luptă dificilă cu flăcările, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Nu au fost raportate victime, însă clădirea istorică ce adăpostește o colecție valoroasă de cărți și exemplarul original al primului imn național în limba afrikaans, ''Die Stem Suid-Afrika'' (Vocea Africii de Sud), intonat în perioada apartheid-ului, este deja grav avariată.

''Acoperișul fostei clădiri a Adunării Naționale s-a prăbușit, nu a rămas nimic din el'', a declarat pentru presă responsabilul serviciilor de securitate și de urgență al municipalității, Jean-Pierre Smith. ''Ansamblul a suferit pagube importante provocate de fum și de apă'', a adăugat el, precizând că ''incendiul nu este sub control''.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 05.00 (03.00 GMT) în aripa cea mai veche a edificiului, terminată în 1884, în sălile placate cu lemn prețios și unde se întruneau înainte parlamentarii.

Originea incendiului nu este cunoscută, dar ''o persoană a fost arestată și este în curs de a fi interogată'', a declarat președintele sud-african Cyril Ramaphosa, sosit la fața locului.  

Focul s-a propagat ulterior în aripile cele mai recente aflate astăzi în serviciu. ''Pompierii încearcă acum să aducă sub control incendiul în aripa nouă, unde focul a atins actuala sală a Adunării Naționale'', a declarat purtătorul de cuvânt al parlamentului, Moloto Mothapo, într-o conferință de presă online.

Impozantul edificiu victorian era în continuare învăluit într-un nor negru de fum la mijlocul zilei. Puțin mai devreme, imagini filmate din aer și transmise de posturile TV au arătat flăcările imense ce cuprinseseră acoperișul.

Străzile acestui cartier înstărit au fost rapid închise, iar cordonul de securitate se întindea până la florile depuse încă în fața catedralei St. George din vecinătate, unde în ajun au avut loc funeraliile reverendului Desmond Tutu, ultimul erou al luptei anti-apartheid, decedat pe 26 decembrie. Duminică, cenușa sa a fost înhumată în catedrală, într-o ceremonie privată.

Clădirea parlamentului este cea de unde Frederik Willem de Klerk, ultimul președinte sud-african alb, decedat în noiembrie, anunțase în februarie 1990 sfârșitul regimului rasist de apartheid.

Imobilul a mai fost victima unui incendiu în martie 2020, stins rapid, pornit tot în aripa cea mai veche. Anexele mai recente au fost construite în anii 1920 și 1980.

În luna aprilie a anului trecut, un incendiu izbucnit pe Table Mountain, muntele ce străjuiește Cape Town, s-a propagat, iar flăcările au distrus o parte a bibliotecii prestigioasei universități din acest oraș.

Parlamentul Africii de Sud, format din Adunarea Națională și o cameră superioară numită Consiliul Național al Provinciilor, se află din 1910 la Cape Town, în timp ce sediul guvernului este la Pretoria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău