Aflată la finalul carierei politice, Angela Merkel refuză să fie prezentată ca “ultimul apărător al Occidentului liber”: Cred că mi-am îndeplinit îndatoririle

  • 09 Septembrie 2021 11:30
Aflată la finalul carierei politice, Angela Merkel refuză să fie prezentată ca “ultimul apărător al Occidentului liber”: Cred că mi-am îndeplinit îndatoririle

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat miercuri că va pleca din acest post cu conștiința curată, după alegerile legislative din septembrie, când se va retrage de pe marea scenă a politicii germane și europene după un periplu de 16 ani.

“Cred că mi-am îndeplinit îndatoririle și cei care nu au înțeles acest lucru acum nu îl vor înțelege în următorii patru ani”, a declarat Merkel, prezentă la un eveniment la teatrul Schauspielhaus din Dusseldorf, alături de scriitoarea nigeriană Chimamanda Ngozi Adichie, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Ea a refuzat să fie prezentată ca fiind “ultimul apărător al Occidentului liber”, o sintagmă care a căpătat contur după venirea lui Donald Trump la Casa Albă, cu care Germania și UE au avut relații tensionate, existând chiar riscul unei rupturi epocale a relației transatlantice.

“Să nu exagerăm. Din fericire, sunt foarte mulți oameni atașați de democrație și firește că acest lucru mă bucură”, a adăugat Merkel.

Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani marcați de o succesiune de crize, a anunțat că nu va mai candida pentru un al cincilea mandat la alegerile generale din 26 septembrie.

Al doilea cel mai longeviv cancelar din istoria Germaniei postbelice, după Helmut Kohl, Angela Merkel s-a născut la 17 iulie 1954, la Hamburg, însă a copilărit în Germania de Est, în partea totalitară a Cortinei de Fier. Considerată unul dintre cei mai puternici lideri din lume și cea mai puternică femeie de pe scena globală în ultimii nouă ani, conform Forbes, Angela Merkel este de aproape 16 ani cancelar al Germaniei.

Merkel este cancelar din 22 noiembrie 2005, având în prezent 15 ani și 290 de zile în funcție.

Supranumită “cancelarul etern” al Germaniei și “doamna de fier” a Europei, Angela Merkel a intrat în cel de-al 16-lea an de când este în fruntea guvernului federal de la Berlin, ea fiind cel mai tânăr cancelar german, prima femeie și primul est-german în această poziție. În peste un deceniu și jumătate de la preluarea puterii, călcând pe urmele mentorului său Helmut Kohl, Merkel a ajuns cel mai proeminent om politic din Europa și de multe ori a fost privită drept lider al lumii libere. Mai mult, în funcție de durata negocierilor post-electorale pentru constituirea unui nou guvern federal, Merkel are șansa de a-l detrona pe Kohl din poziția neoficială de cel mai longeviv cancelar postbelic al Germaniei.

Germanii sunt chemați la urne pe 26 septembrie, când Angela Merkel se va retrage din funcția de cancelar federal după 16 ani și după patru victorii în alegeri naționale.

Favoriți în cursa pentru viitorul Bundestag par a fi social-democrații germani conduși de vice-cancelarul Olaf Scholz, care este preferat de cetățeni pentru funcția de cancelar federal în detrimentul aliatului lui Merkel, creștin-democratul Armin Laschet. Mai mult, Olaf Scholz s-a arătat înclinat să formeze o coaliție guvernamentală fără CDU.

Plecarea iminentă a Angelei Merkel a slăbit sprijinul pentru alianța sa conservatoare, fapt ce ar putea însemna revendicarea poziției de cancelar al Germaniei de către social-democrați după 16 ani, când Merkel l-a înlocuit pe social-democratul Gerhard Schröder.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău