Aflat la Bucea, Antonio Guterres cere Moscovei să coopereze cu ancheta Curții Penale Internaționale

  • 28 Aprilie 2022 19:24
Aflat la Bucea, Antonio Guterres cere Moscovei să coopereze cu ancheta Curții Penale Internaționale

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Moscovei joi, în timpul unei vizite în suburbiile Kievului, scena unor execuții sumare imputate de ucraineni forțelor ruse, să coopereze cu ancheta Curții Penale Internaționale (CPI) asupra unor posibile crime de război, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Când vedem acest loc oribil, văd cât de important este să avem o anchetă completă și să stabilim responsabilități", a declarat Guterres la Bucea. "Cer Rusiei să accepte să coopereze cu CPI", a adăugat secretarul general al ONU.

La 2 aprilie, la Bucea, jurnaliști de la AFP au descoperit o stradă presărată cu cadavre. ONU a documentat "moartea a 50 de civili, inclusiv a unora prin execuții sumare", după o misiune în acest oraș la 9 aprilie.

La Borodianka, altă localitate de la periferia Kievului, Guterres a calificat războiul drept "absurditate în secolul al XXI-lea", în fața clădirilor aflate în ruină.

"Îmi imaginez familia mea în una din aceste case astăzi distruse și înnegrite, îmi văd nepoțelele alergând în panică", a spus el, înainte de a adăuga: "Niciun război nu este acceptabil în secolul al XXI-lea".

Guterres a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începerea conflictului și urma să-l întâlnească pe președintele Volodimir Zelenski în cursul după-amiezii.

Această vizită intervine la două zile după vizita sa la Moscova, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și a cerut Rusiei să colaboreze cu ONU pentru a permite evacuarea civililor din zonele bombardate.

Aceste regiuni, în sudul și estul țării, asupra cărora se concentrează în prezent ofensiva rusă, erau supuse joi unor bombardamente intense.

"Inamicul își intensifică ofensiva. Ocupanții efectuează lovituri practic în toate direcțiile, cu o activitate intensă în special în regiunile Harkov și Donbas", a indicat Statul Major ucrainean într-un comunicat difuzat în cursul dimineții.

Potrivit lui, armata rusă încearcă să împiedice transferul forțelor ucrainene din nord spre est.

Ministerul rus al Apărării a indicat, la rândul său, că ar fi distrus în cursul nopții cu "rachete de înaltă precizie" două depozite de armament și de muniții în regiunea Harkov și că ar fi efectuat lovituri aeriene asupra a 67 de obiective militare ucrainene.

Acesta a acuzat forțele ucrainene că ar fi lovit miercuri seara "cu rachete balistice Tocika-U și rachete de alt tip cartiere de locuit din centrul orașului Herson", în sudul Ucrainei.

Administrația locală rusă a declarat joi că vrea să introducă în acest oraș de coastă - singurul asupra căruia rușii au preluat controlul complet - rubla în locul grivnei ucrainene începând de la 1 mai.

În orașele bombardate, pompierii ucraineni aleargă de la un incendiu la altul, ca la Harkov, unde mai mult de 2.000 de clădiri au fost avariate sau distruse de flăcări, potrivit lui Evgheni Vasilenko, purtător de cuvânt al serviciilor regionale de urgență ucrainene.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene a apreciat joi că lansatoarele de rachete furnizate de occidentali au o rază de acțiune insuficientă pentru a "atinge avioanele ocupantului, care aruncă bombe asupra orașelor noastre de la altitudinea de 8 km și chiar mai mult".

"Ne trebuie sisteme antiaeriene cu rază medie și lungă de acțiune" și "avioane de vânătoare moderne" , a declarat Mikola Oleșciuk pe Telegram.

Marea Britanie ceruse miercuri aliaților Ucrainei să dea dovadă de "curaj", majorându-și ajutorul militar, argmentând că războiul în Ucraina este "războiul nostru" și victoria Kievului un "imperativ strategic pentru noi toți", notează AFP.

"Arme grele, tancuri, avioane - căutând în stocurile noastre, accelerând producția - trebuie să facem toate astea", a afirmat miercuri seara la Londra ministrul britanic de externe Liz Truss.

Livrările de arme Ucrainei "amenință securitatea" europeană, a apreciat joi Kremlinul. În ajun, președintele rus Vladimir Putin avertizase din nou împotriva oricărei intervenții externe în conflict, promițând o ripostă "rapidă și fulgerătoare". 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău