Aflat într-o vizită la Kiev, ministrul german al apărării anunță că Ucraina va primi 100 de tancuri Leopard 1

  • 08 Februarie 2023 08:52
Aflat într-o vizită la Kiev, ministrul german al apărării anunță că Ucraina va primi 100 de tancuri Leopard 1

Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, aflat marți la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina va primi peste 100 de tancuri de luptă de tipul Leopard 1A5 de la mai multe țări europene, relatează Agerpres.

Cel puțin trei batalioane ar urma să fie echipate cu aceste tancuri până în primul sau al doilea trimestru al lui 2024, a declarat politicianul german cu prilejul vizitei, care a fost ținută secretă din motive de securitate.

Pistorius nu a precizat ce țări europene în afară de Germania vor furniza tancuri Leopard 1.

Anunțul de marți vine după ce guvernul german s-a angajat luna trecută să furnizeze tancurile mai moderne Leopard 2, într-o schimbare majoră după luni de apeluri ale Ucrainei la trimiterea de arme grele pentru a înfrunta trupele invadatoare rusești.

" 'Primul' Leopard 2 a ajuns la Kiev. Vor urma și altele", a postat pe Twitter, ironic, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, postând o fotografie în care apare în compania lui Pistorius, care ține în mână un model redus al tancului german, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al ministrului ucrainean a confirmat pentru AFP că fotografia este realizată marți, la Kiev. Cu acest prilej, Pistorius s-a întâlnit și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit DPA,

Vizita lui Pistorius, prima sa deplasare la Kiev de cânt a preluat Ministerul Apărării luna trecută, intervine în momentul în care Ucraina presează țările occidentale să accelereze trimiterea tancurilor grele promise.

Anterior, Spiegel Online a relatat, fără a-și preciza sursele, că Consiliul pentru securitate al guvernului german a aprobat livrarea a 178 de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile industriei, ceea ce înseamnă considerabil mai mult decât s-a anunțat anterior, transmite Reuters.

Unele dintre tancuri vor fi trimise la destinație în cursul verii, dar cea mai mare parte vor fi livrate anul viitor, scria Spiegel.

Tancurile Leopard 1 sunt predecesoarele Leopard 2, blindatele cerute de Kiev și din care Berlinul a acceptat la sfârșitul lui ianuarie să trimită 14 exemplare provenite din echipamentele armatei germane.

Aceasta nu mai deține tancuri Leopard 1, care au fost înlocuite cu Leopard 2, mai moderne și mai performante.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău