Află ce se întâmplă la Salonul Internațional de Carte! (FOTO)

  • 31 August 2016 21:32
Află ce se întâmplă la Salonul Internațional de Carte! (FOTO)

Salonul Internațional de Carte, care găzduiește în premieră și expoziția de la București, Bookfest, s-a deschis astăzi la Chișinău.

Câteva zeci de edituri din Republica Moldova și România au pus la dispoziția cititorilor mii de volume de carte românească, atât pentru maturi, cât și pentru copii.

Multe dintre editurile de la București au venit pentru prima dată în Republica Moldova. Acestea au adus, în special, cărți pentru copii, literatură didactică și motivațională, dicționare, dar și autori români contemporani și clasici.

Directorul editurii Astro, George Huzum, speră că acest eveniment va fi încă un pas spre formarea unei piețe comune de cartea românească, în România și Republica Moldova:

În librăriile noastre noi comercializăm carte din Republica Moldova. Între România și Moldova mereu au existat aceste legături, noi ne-am unit mai devreme.

- Există deja o piață unică de carte românească în Basarabia și România?

Din păcate, nu, dar lucrăm la asta. De asta suntem aici, și eu, și colegii mei.

Și cei de la Librăriile Cărturești au un stand la Bookfestul din Chișinău, cu titluri care nu pot fi găsite în mod obișnuit în librăriile din Republica Moldova, după cum a subliniat reprezentata celor de la Cărturești, Ioana Stănescu.

„Suntem pentru prima oară la Chișinău, suntem foarte încântați că suntem aici. Nici noi nu știm exact cum e piața de carte în Chișinău. Suntem foarte deschiși și ne așteptăm la niște zile pline și sperăm să cunoaștem cât mai mulți cititori, să vedem cum e lumea aici, ce citește”, a constatat Ioana Stănescu.

Deși cărțile editate în România sunt la prețuri ceva mai mici decât cele din Republica Moldova, editorii de la Chișinău nu se plâng de concurență, dar se bucură de faptul că cititorul de aici va avea acces la mai multă carte românească.

„Cititorii din Basarabia pot să facă cunoștință cu tot ce editează editurile din România, pot să își îmbogățească bagajele de cunoștințe, citind cărțile editate de acolo, având un acces ma liber la toată informația”, a declarat Eudochia Pară, librar la editura Cartier.

Vizitatorii expoziției nu au ezitat să facă achiziții de carte chiar în primele ore de la deschiderea Salonului de Carte:

„De obicei, trebuia să mergem în librăriile din România să căutăm unele titluri. Acum e bine că sunt toate aici.”

„Am venit mai mult pentru copil, fiind că astăzi este Ziua Limbii, 31 august. Am vrut mai multă literatură să-și cunoască graiul, să-și cunoască neamul.”

Salonul de Carte va fi deschis până la 4 septembrie, la centrul Moldexpo. Evenimentul este la 25-a ediție și este organizat în contextul sărbătoririi celor 25 de ani de independență ai Republicii Moldova, de Ministerul Culturii în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova și Asociația Editorilor din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
11
Wed
11
Thu
13
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău