Afinele – un miracol pentru bolile degenerative
-
14 Iunie 2016 08:20
Afinele – fructe de pădure delicioase ce pot fi consumate în stare proaspătă în lunile iulie și august – sunt foarte bogate în antioxidanți (antiocianine, flavonoide), vitamine și fibre.
Datorită numeroaselor proprietăți, afinele au efecte benefice asupra sănătății, efecte ce sunt precizate, în cadrul interviului, de doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.
Livia Nena, biolog–nutriționist: Datorită conținutului în antocianine, seleniu, vitamine (A, C, E), complexul de vitamine B, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor și mangan, afinele pot preveni degenerarea și distrugerea celulelor nervoase. Prin urmare, consumul regulat al acestor fructe poate avea un efect benefic asupra menținerii sănătății creierului și a sistemului nervos central. Prevenirea îmbătrănirii sistemului nervos și păstrarea funcțiilor congnitive și motorii până la vârste foarte înaintate, reprezintă un factor extrem de important. Este greu de crezut că aceste fructe pot frâna și încetini evolutia unor afecțiuni grave, precum boala Alzheimer. Afinele contribuie la menținerea sănătății neuronilor! Se păstrează în acest fel nealterată memoria pentru o perioadă lungă de timp. Cercetătorii au demonstrat că dietele bogate în afine îmbunătățesc în mod semnificativ capacitatea de învățare.
Flavonoidele din afine îmbunătățesc compoziția biochimică a sângelui, îmbunătățesc circulația venoasă și întăresc capilaritatea. Prin conținutul de antioxidanți, afinele sunt fructe cu un puternic caracter anticancerigen. Studii de laborator arată că acei compuși fenolici din afine pot inhiba proliferarea celulor canceroase din colon și pot induce apoptoza lor (moartea programată a celulelor canceroase). A fost observată, de asemenea, o reducere semnificativă (aproximativ 34%) a riscului de cancer ovarian la femeile ce au un aport crescut de chempferol (o flavonoidă conținută în cantitate mare în afine).
Afinele au proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene și luptă cu succes împotriva infecțiilor din organism. Complexul de principii bioactive din afine ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor suținând astfel sănătatea cardiovasculară. Conținutul ridicat de fibre, antioxidanți puternici și abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul de joasă densitate, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru tratarea bolilor de inimă. Aceste principii naturale din afine hrănesc și întăresc mușchii inimii.
Myrtilina și Neomyrtilina sunt responsabile pentru încetinerea procesului de scădere a acuității vizuale. Astfel, afinele pot preveni sau întârzia problemele oculare specifice înaintării în vârstă, cum sunt: cataracta, miopia sau hipermetropia.
Reporter: Afinele au efecte împotriva infecțiile urinare?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Într-adevăr, afinele ajută la menținerea sănătății tractului urinar. Dezvoltarea coloniilor de bacterii (precum E.Coli) de-alungul pereților mucoasei din interiorul tractului urinar este responsabilă pentru această infecție care conduce la inflamație, senzație de arsură în timpul urinării și alte complicații. În acest caz, afinele pot fi surprinzător de benefice. Acestea conțin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhibă creșterea bacteriilor respective. Afinele au proprietăți antibiotice care se adaugă la acesst efect. Moleculele mari și grele spală practic aceste bacterii de pe pereții tractului urinar, prevenind declanșarea infecției.
Reporter: Ce efect au afinele asupra sistemului digestiv?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Ajută în ameliorarea constipației și a digestiei. Fibrele din afine țin la distanța constipația. Prin consumul constant a unei cantități însemnate de afine, aceasta afecțiune poate fi rezolvată. Vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza și acizii îmbunătățesc digestia.
Reporter: În ce stare și sub ce formă se pot consuma afinele pentru a-și păstra proprietățile?
Livia Nena, biolog–nutriționist: În mod ideal afinele de pădure se consumă proaspete. Congelarea este o formă prin care fructele de pădure, și deci și afinele, își păstrează cel mai bine calitățile nutritive. Afinele din culturi spontane sunt superioare din punct de vedere nutritiv celor de cultură, importate de la distanțe mari. Sucul de afine și sucurile proaspete de fructe de pădure se pot congela imediat după ce au fost preparate. În felul acesta își păstrează proprietățile.
Reporter: Diabeticii pot consuma afine?
Livia Nena, biolog–nutriționist: În primul rând diabeticii, pentru că indicele glicemic nu este unul foarte mare, deci nu ridică glicemia. Și mai mult decât atât, afinele, prin principiile bioactive conținute, reduc gradul de degenerare celulară care poate să intervină în cazul diabetului.
Reporter: Dar în curele de slăbire pot fi consumate?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Sigur că da. Afinele ajută foarte mult dietele de slăbire, având un caracter detoxifiant. Afinele au un indice glicemic redus (nu sunt fructe dulci, zaharoase care să ducă la creșterea glicemiei) și deci ajută foarte mult persoanele să piardă în greutate. Recomand cure de afine în dietele de slăbire.
Reporter: În ce cantități se pot consuma?
Livia Nena, biolog–nutriționist: Se pot face cure de afine timp de trei săptămâni și se pot mânca pe zi 1-2 kilograme de afine, în porții de 250 gr.
Interviu realizat de Emilia Radu
Sursa: Rador