Afganistanul se teme de violențe în regiune după uciderea de către SUA a lui Soleimani

  • 04 Ianuarie 2020 11:12
Afganistanul se teme de violențe în regiune după uciderea de către SUA a lui Soleimani

Afganistanul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu o posibilă intensificare a violențelor în regiune după atacul SUA în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani la Bagdad, relatează DPA, care citează un comunicat al guvernului de la Kabul, preluat de Agerpres.

Afganistanul, țară afectată de război, a făcut apel atât la Iranul vecin, cât și la SUA, partenerul său strategic, să împiedice orice escaladare a violențelor.

Comunicatul vine după atacul din noaptea de joi spre vineri în care au fost uciși Qassem Soleimani, comandantul popular al trupelor de elită iraniene Forța al-Qods, și Abu Mahdi al-Muhandis, șeful adjunct al milițiilor Hashd al-Shaabi din Irak.

"Astăzi, în cadrul unor discuții cu secretarul american de stat (Mike Pompeo - n.r.), am subliniat din nou că teritoriul afgan nu trebuie folosit împotriva unei țări terțe sau în conflicte regionale", a scris vineri seară pe Twitter președintele afgan Ashraf Ghani, după o convorbire la telefon cu șeful diplomației americane.

Șeful executivului afgan Abdullah Abdullah și-a exprimat speranța că "evenimentele recente nu vor avea un efect negativ asupra cooperării între prietenii și aliații noștri din Afganistan".

Fostul președinte afgan Hamid Karzai a făcut de asemenea apel la calm între cele două țări, într-o postare pe Twitter.

Washingtonul este aliatul strategic al Afganistanului, SUA având o prezență militară în această țară de aproape două decenii.

În același timp, Iranul a găzduit mulți ani milioane de refugiați afgani și se consideră că are o relație strânsă cu mișcarea talibană insurgentă din Afganistan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău