Afganistanul condamnă masacrarea a 16 civili afghani de către un militar american

  • 17 Iulie 2013 12:25
Afganistanul condamnă masacrarea a 16 civili afghani de către un militar american

Parlamentul afghan a condamnat, luni, masacrarea, sâmbătă noapte, a 16 civili afghani de către un militar american.

Potrivit unei declarații adoptate de legislativul de la Kabul, Afghanii și-au pierdut răbdarea față de acțiunile arbitrare ale forțelor internaționale. Incidentul de sâmbătă este ultimul dintr-un lung șir care au contribuit la ostilitatea crescândă a afghanilor față de forțele NATO în general și, în special, față de cele americane.

Circumstanțele în care a avut loc masacrul sunt, în continuare, neclare, principala întrebare fiind dacă acesta a fost comis de un militar, cum susțin oficialii militari americani, sau mai mulți, după cum afirmă martorii. 16 civili, între care nouă copii și trei femei, au fost uciși de asasin, un sergent care ulterior s-a predat autorităților.

Masacrul a avut loc într-un sat din provincia Kandahar, din sudul țării, una dintre cele mai violente și locul de unde, la mijlocul anilor 90, a pornit ofensiva talibanilor. Atacul dă o nouă lovitură imaginii Statelor Unite în Afghanistan, o imagine șifonată serios de o serie de incidente care au avut loc de-a lungul celor 10 ani care au trecut de la alungarea talibanilor de la putere: bombardamente eronate ale unor ținte civile, acte de profanare și așa mai departe.

Cel mai recent caz de acest gen, arderea unor exemplare din Coran luna trecută, a dus la ample proteste în întreaga țară și la retragerea consultanților NATO din instituțiile afghane, după ce mai mulți militari americani au fost uciși de militari afghani care se presupunea că sunt aliați în care se poate avea încredere.

Pe lângă valul de proteste publice pe care le provoacă, astfel de incidente sunt folosite și de mișcarea talibană pentru a recruta noi adepți, inclusiv din rândul forțelor de securitate. Mai mult, abuzurile și crimele de război comise de unii militari NATO afectează și negocierile privind viitorul țării, în condițiile în care, chiar în aceste zile, se desfășoară negocieri între autoritățile afghane și cele americane privind un parteneriat strategic între cele două țări după retragerea majorității forțelor armate ale NATO în 2014.

Parteneriatul ar trebui să prevadă menținerea unor consilieri militari precum și a mii de militari din forțele speciale, care să ajute armata afghană să facă față insurgenților talibani. Antagonizarea populației forțează, însă, autoritățile afghane să adopte o poziție mult mai dură în negocieri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău