Afganistan: Washingtonul îndeamnă la continuarea procesului de pace

  • 15 Mai 2020 08:38
Afganistan: Washingtonul îndeamnă la continuarea procesului de pace

Negociatorul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a atribuit grupării jihadiste Stat Islamic (SI) atacul criminal împotriva unei maternități din Kabul și a îndemnat guvernul și talibanii să continue fragilul proces de pace, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Zalmay Khalilzad a afirmat că SI în Khorasan, ramura afgană a SI, a efectuat dublul atac marți împotriva unei maternități din Kabul (24 de morți printre care nou-născuți) și anterior în cursul unei ceremonii funerare din estul țării (32 de morți).

SI a revendicat atacul contra funeraliilor, dar nu și pe cel împotriva maternității. Talibanii au respins orice responsabilitate.

Gruparea Stat Islamic "se opune acordului de pace dintre Republica Islamică Afganistan și talibani și caută să încurajeze un război sectar ca în Irak și Siria", a scris pe Twitter negociatorul american.

"În loc să cadă în capcana SI și să întârzie procesul de pace ori să ridice obstacole, afganii trebuie să zdrobească împreună această amenințare și să urmărească oportunitatea istorică de a ajunge la pace", a adăugat el.

"Fără alte scuze. Afganii și lumea merită ceva mai bun", a continuat Zalmay Khalilzad.

Joi, cinci civili au murit în explozia unui camion-capcană în orașul Gardez din estul Afganistanului, la două zile anunțul făcut de Kabul privind reluarea ofensivei contra insurgenților.

De la semnarea acordului istoric dintre Washington și talibani în vederea retragerii trupelor străine din Afganistan, insurgenții și-au intensificat ofensiva împotriva forțelor afgane. Ei au respins, de asemenea, numeroase cereri de încetare a focului din partea autorităților de la Kabul și a actorilor internaționali.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău