Afganistan: Trump susţine că va semna personal un eventual acord de pace cu talibanii

  • 23 Februarie 19:27
Afganistan: Trump susţine că va semna personal un eventual acord de pace cu talibanii

Donald Trump a declarat duminică că va semna personal un acord de pace cu talibanii dacă negocierile pentru a pune capăt celor 18 ani de război în Afganistan se vor încheia cu succes, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Da. Îmi voi pune numele pe el", a spus preşedintele american, întrebat de jurnalişti înainte de plecarea sa spre New Delhi, unde urmează să efectueze o vizită oficială de două zile.

Un armistiţiu parţial de o săptămână a intrat în vigoare sâmbătă în Afganistan înainte de eventuala semnare a unui acord fără precedent între talibani şi SUA pe 29 februarie, cu condiţia ca o reducere a numărului atacurilor să se producă pe teritoriul afgan.

Donald Trump nu a precizat ce gen de document şi-ar dori să semneze, dar a precizat că orice decizie depinde de progresele din teren în timpul acestui armistiţiu.

Estimând că violenţele s-au diminuat efectiv pentru moment, el a adăugat: "A trecut o zi şi jumătate. Vom vedea ce se va întâmpla".

"Vreau să văd cum decurge această perioadă de o săptămână. Dacă funcţionează şi în restul săptămânii, voi semna acest acord. A venit timpul să ne întoarcem acasă. Şi ei vor să se oprească", a adăugat liderul de la Casa Albă.

"Cred că talibanii vor şi ei un acord. S-au săturat să se bată", a mai spus Trump.

Acest armistiţiu parţial, sau "reducere a violenţelor", este menit să demonstreze bunele intenţii ale insurgenţilor islamişti înainte de semnarea unui acord cu Washingtonul privind o retragere graduală a trupelor americane în schimbul unor garanţii de securitate.

În caz de semnare a acordului, urmează să fie declanşate discuţii inter-afgane, după ce talibanii au refuzat timp de 18 ani să negocieze cu guvernul de la Kabul, pe care îl consideră o "marionetă" a SUA.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
-7 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:1,61 m/s
Thu
5 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
7 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău