Afganistan: Trump susține că va semna personal un eventual acord de pace cu talibanii

  • 23 Februarie 19:27
Afganistan: Trump susține că va semna personal un eventual acord de pace cu talibanii

Donald Trump a declarat duminică că va semna personal un acord de pace cu talibanii dacă negocierile pentru a pune capăt celor 18 ani de război în Afganistan se vor încheia cu succes, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Da. Îmi voi pune numele pe el", a spus președintele american, întrebat de jurnaliști înainte de plecarea sa spre New Delhi, unde urmează să efectueze o vizită oficială de două zile.

Un armistițiu parțial de o săptămână a intrat în vigoare sâmbătă în Afganistan înainte de eventuala semnare a unui acord fără precedent între talibani și SUA pe 29 februarie, cu condiția ca o reducere a numărului atacurilor să se producă pe teritoriul afgan.

Donald Trump nu a precizat ce gen de document și-ar dori să semneze, dar a precizat că orice decizie depinde de progresele din teren în timpul acestui armistițiu.

Estimând că violențele s-au diminuat efectiv pentru moment, el a adăugat: "A trecut o zi și jumătate. Vom vedea ce se va întâmpla".

"Vreau să văd cum decurge această perioadă de o săptămână. Dacă funcționează și în restul săptămânii, voi semna acest acord. A venit timpul să ne întoarcem acasă. Și ei vor să se oprească", a adăugat liderul de la Casa Albă.

"Cred că talibanii vor și ei un acord. S-au săturat să se bată", a mai spus Trump.

Acest armistițiu parțial, sau "reducere a violențelor", este menit să demonstreze bunele intenții ale insurgenților islamiști înainte de semnarea unui acord cu Washingtonul privind o retragere graduală a trupelor americane în schimbul unor garanții de securitate.

În caz de semnare a acordului, urmează să fie declanșate discuții inter-afgane, după ce talibanii au refuzat timp de 18 ani să negocieze cu guvernul de la Kabul, pe care îl consideră o "marionetă" a SUA.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
29
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,1 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
20
Thu
22
Fri
20

Curs oficial BNM 12 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău