Afganistan | Talibanii se opun ferm amânării retragerii trupelor americane

  • 22 Februarie 2021 09:31
Afganistan | Talibanii se opun ferm amânării retragerii trupelor americane

Talibanii se opun ferm unei posibile amânări a retragerii trupelor americane din Afganistan, a declarat un purtător de cuvânt al grupării insurgente într-un interviu acordat agenției DPA, difuzat luni.

"Combatanții noștri nu vor fi niciodată de acord cu o prelungire", a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

"NATO, America și toate părțile au ajuns la concluzia că, dacă vor să depășească criza actuală, singura soluție bună este punerea în aplicare a acordului semnat", a adăugat el.

La începutul anului 2020, SUA au promis să-și retragă trupele până la 1 mai 2021. În schimb, militanții islamiști s-au angajat să poarte discuții de pace cu guvernul de la Kabul.

Observatorii îi acuză pe talibani că au încălcat alte promisiuni făcute ca parte a acordului. De exemplu, talibanii ar continua să coopereze cu alte grupări teroriste și nivelul de violență în țară este de asemenea prea ridicat.

Țările NATO își vor continua acum misiunea în Afganistan până la o notificare ulterioară, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg după consultări.

Talibanii continuă să caute o soluție diplomatică, dar avertizează cu consecințe în cazul încălcării acordului.

"Dacă, Doamne ferește, acordul este încălcat, atunci bineînțeles că populația Afganistanului se va apăra (...), așa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani", a spus Mujahid.

Dar el a adăugat că orice decizie va fi luată doar în luna mai, dacă trupele internaționale vor fi încă în țară în acel moment.

"Dacă se închide calea diplomatică, atunci nu există altă cale decât cea a războiului", a declarat el.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău