Afganistan | Talibanii numesc 27 de noi membri într-o administrație interimară din care sunt excluse în continuare femeile

  • 23 Noiembrie 2021 14:45
Afganistan | Talibanii numesc 27 de noi membri într-o administrație interimară din care sunt excluse în continuare femeile

Talibanii au anunțat marți numirea a 27 de noi membri în administrația lor interimară, în care sunt incluși numeroși fundamentaliști, dar din care femeile continuă să fie excluse, în pofida criticilor internaționale, transmite EFE, citat de Agerpres.

Printre noile numiri, oficializate pe Twitter de principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid, se remarcă ministrul minelor și țițeiului, Shahabudding Delavar, fost membru al echipei de negociere de la Doha.

Fateh Ullah Mansour, fiul celui de-al doilea lider suprem al talibanilor, Akhtar Muhammad Mansour, care a fost ucis în 2016 într-un atac cu dronă american, va fi noul conducător al aeroportului din Kandahar (sud).

Noile numiri au atras noi critici la adresa talibanilor, acuzați că au format un guvern deloc incluziv de la cucerirea controlului asupra capitalei Kabul, la 15 august, la capătul unei ofensive rapide, desfășurate în paralel cu retragerea din Afganistan a trupelor americane și ale NATO.

"Guvernul talibanilor continuă să aibă membri care figurează ca teroriști pe lista neagră a comunității internaționale. Nu au luat în calcul femeile, partidele politice și diversele grupuri etnice din Afganistan", a declarat pentru EFE analistul politic Fahim Kohdamani.

Fundamentaliștii au alcătuit un guvern format în mare parte din clerici și membri ai grupării talibane, în marea lor majoritate de etnie paștună.

"Această situație privează de legitimitate guvernul" taliban, a atras atenția Kohdamani.

Iar în ciuda promisiunilor talibanilor de a le include într-un viitor guvern, femeile nu și-au găsit loc în executiv.

"În pofida tuturor promisiunilor făcute comunității internaționale, cum că femeile pot lucra în guvern, (talibanii) nu au inclus nicio femeie în cabinet", a constatat fosta parlamentară și activistă afgană Fawzia Koofi.

Șefa Partidului Mișcarea pentru Schimbare din Afganistan a denunțat faptul că fundamentaliștii "au interzis unei întregi generații calificate și educate" de femei să participe la guvernare și la viața politică. "În toată lumea, femeilor nu li se interzice să muncească și nici nu am văzut politici similare cu cele impuse de talibani", a adăugat Koofi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău