Afganistan | Talibanii îi cheamă pe locuitorii orașelor să se predea spre a se evita luptele urbane

  • 13 Iulie 2021 17:05
Afganistan | Talibanii îi cheamă pe locuitorii orașelor să se predea spre a se evita luptele urbane

Talibanii le-au transmis marți un apel locuitorilor orașelor afgane să se predea pentru a se evita luptele în așezările urbane, transmite AFP, potrivit Agerpres.

''Acum când luptele din munți și deșerturi au ajuns la porțile orașelor, mujahedinii nu vor lupte în orașe. Este mai bine ca (...) învățații și ulemalele (membri ai clerului musulman - n.red.) să folosească toate canalale pentru a intra în contact 'cu talibanii spre 'a ajunge la un acord rezonabil pentru evitarea pagubelor în orașele lor'', a transmis un reprezentant al talibanilor, Amir Khan Muttaqi.

Ministru al informațiilor și culturii în fostul regim taliban (1996-2001), Amir Khan Muttaqi conduce acum ''Comisia de invitare și sfătuire'' a mișcării talibane, căreia trebuie să i se adreseze cei care - militari, polițiști, responsabili guvernamentali, funcționari ori simplu civili - vor să se predea insurgenților.

Talibanii ''îi asigură pe toți locuitorii că Afganistanul va fi patria tuturor și că nimeni nu va căuta să se răzbune'', mai spune Muttaqi într-un mesaj audio difuzat pe Twitter.

După ce au cucerit în ultimele două luni mari zone rurale într-o ofensivă lansată în mai odată cu debutul retragerii forțelor străine din țară, talibanii încercuiesc mai multe capitale de provincii.

Lipsită de sprijinul aerian crucial al Statelor Unite, armata afgană nu a oferit decât o slabă rezistență și nu mai controlează, practic, decât orașele mari și axele principale.

Apelul actual al talibanilor amintește de strategia pe care au folosit-o în timpul cuceririi puterii la mijlocul anilor 1990: asedierea localităților și constrângerea șefilor tradiționali să negocieze predarea acestora.
Mai multe districte vecine cu Kabul au căzut recent în mâinile talibanilor, existând temerea că aceștia vor ataca în curând capitala sau aeroportul acesteia, singura poartă de ieșire pentru cetățenii străini.

Marți, poliția a anunțat că patru civili au fost uciși și cinci răniți într-o explozie la Kabul, a cărei origine nu este cunoscută deocamdată.

''Explozia a avut loc în centrul capitalei, la începutul după-amiezii'', a informat purtătorul de cuvânt al poliției, Ferdaws Faramarz, fără alte detalii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău