Afganistan | Talibanii confirmă uciderea a patru femei, pentru care au fost arestați doi suspecți

  • 06 Noiembrie 2021 13:53
Afganistan | Talibanii confirmă uciderea a patru femei, pentru care au fost arestați doi suspecți

Un purtător de cuvânt al talibanilor a confirmat sâmbătă uciderea a patru femei afgane ale căror trupuri neînsuflețite au fost găsite la Mazar-i-Sharif, în nordul țării, în contextul în care recent au fost raportate mai multe asasinate având ca victime activiste, transmite AFP, potrivit Agerpres.

O militantă pentru drepturile femeilor de la Mazar-i-Sharif, contactată de AFP, a spus că o cunoștea pe una din victime, Frozan Sanfi, 'o activistă pentru drepturile femeilor foarte cunoscută în oraș'.

Qari Sayed Khosti, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat că doi suspecți au fost arestați după descoperirea a patru cadavre într-o casă.

''Bărbații arestați au mărturisit la interogatoriu că le-au invitat pe aceste femei în casă. O anchetă este în desfășurare, iar cazul a fost deferit tribunalului'', a afirmat el, fără a indica numele victimelor.

Activista contactată de AFP spune că a auzit că victimele credeau că sunt în contact cu o persoană care ar fi urmat să le ajute să plece din țară. Ele s-au urcat apoi într-o mașină care să le ducă la aeroport, însă trupurile lor au fost găsite două zile mai târziu.

Militanta mai afirmă că ea însăși a primit un apel telefonic similar în urmă cu trei săptămâni.

''Bărbatul știa totul despre mine, mi-a cerut să-i trimit documentele mele și să completez un chestionar, pretinzând că este un responsabil al biroului meu însărcinat să trimită datele în Statele Unite pentru evacuarea mea'', a povestit activista, care, neîncrezătoare, a refuzat ajutorul interlocutorului.

Relatările sale despre victime au fost confirmate pentru AFP de alte două activiste, însă toate trei au cerut să le fie păstrat anonimatul, din motive de securitate.

După preluarea puterii de către talibani la mijlocul lunii august, frica s-a propagat, mai ales în rândul femeilor, și multe activiste au fugit din țară.

Sub precedentul regim al talibanilor, femeile au fost excluse din viața publică.

După reinstalarea islamiștilor la putere, în marile orașe afgane, mai ales la Kabul, femeile au manifestat pentru a le fi respectate drepturile și ca fetele să poată reveni la licee.

Forțele de securitate ale talibanilor au dispersat unele din aceste manifestații.

Cu toate acestea, înalții responsabili talibani au insistat că bărbații nu sunt în nicun caz autorizați să omoare activiste, și au promis pedepsirea oricărui ucigaș.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău