Afganistan | Talibanii au preluat controlul la Jalalabad; capitala Kabul, singurul mare oraș controlat de guvern

  • 15 August 2021 09:20
Afganistan | Talibanii au preluat controlul la Jalalabad; capitala Kabul, singurul mare oraș controlat de guvern

Talibanii au preluat duminică dimineața controlul în orașul Jalalabad, în estul Afganistanului, capitala afgană Kabul fiind singurul oraș mare controlat încă de guvernul afgan, au anunțat surse locale, relatează AFP.

''Ne-am trezit în această dimineață cu steagurile albe talibane în tot orașul. Sunt în oraș. Au intrat fără luptă'', a declarat pentru AFP Ahmad Wali, un locuitor din Jalalabad.

Talibanii au revendicat, de asemenea, capturarea orașului. ''Cu câteva momente în urmă, mujahedinii au intrat în Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar. Toate zonele sunt acum sub controlul lor'', a declarat Zabihullah Mujahid, unul dintre purtătorii de cuvânt ai acestora.

În afară de Kabul, numai câteva orașe mici se află încă sub controlul guvernului. Dar acestea sunt dispersate și izolate de capitală și nu mai au o mare valoare strategică.

În doar 10 zile, talibanii au preluat controlul în marea majoritate a țării și au ajuns la porțile capitalei Kabul pe care acum au încercuit-o complet.

Sâmbătă seara, talibanii au capturat Mazar-i-Sharif, al patrulea cel mai mare oraș din Afganistan și principalul centru urban din nordul țării.

Talibanii au lansat ofensiva în luna mai, odată cu începerea retragerii finale a trupelor americane și internaționale și care urmează să fie finalizată până la 31 august.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău